Składniki:

Mięso mielone np. wołowo-wieprzowe

500 gramów

Cebula

1 sztuka

Jajko

1 sztuka

Sucha bułka

2 sztuki

Woda

100 mililitrów

Mleko

200 mililitrów

Bułka tarta

200 gramów

Świeżo mielony czarny pieprz

3 gramy

Olej roślinny do smażenia

100 mililitrów

Bulionetka wołowa Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

6 os.

Kotlety mielone

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą bułkę zalej mlekiem i odstaw na chwilę, by zmiękła. Mięso umieść w misce. Dodaj jajko i utartą na małych oczkach tarki cebulę razem z wydzielonym sokiem. Dołóż odciśniętą bułkę i Bulionetkę wołową Knorr oraz zmielony pieprz. Wszystko starannie wymieszaj, łącząc składniki ze sobą.

Krok 2

Zanurzając dłonie w zimnej wodzie, kształtuj kotlety – duże lub małe według preferencji. Kotlety obtaczaj w tartej bułce, formuj ponownie, korygując wcześniejszy kształt.

Krok 3

Umieść mielone kotlety jeden przy drugim na rozgrzanym tłuszczu. Obsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Na końcu dolej 100 ml wody, przykryj patelnię szczelnie. W ten sposób będziesz mieć pewność, że kotlety wewnątrz będą dosmażone.

Domowe kotlety mielone – klasyk polskiej kuchni

Kotlety mielone to prawdziwa perełka polskiej kuchni domowej – soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz, przywołujące wspomnienia niedzielnych obiadów u babci. Sekret idealnych kotletów tkwi w odpowiednim połączeniu mięsa mielonego z namoczoną w mleku bułką, aromatyczną cebulką i przyprawami. Bulionetka wołowa Knorr nadaje im głębokiego, wyrazistego smaku, który pokochają wszyscy domownicy.

Dla kogo?

Kotlety mielone to danie uniwersalne, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Są idealnym wyborem dla rodzin ceniących tradycyjne smaki oraz osób poszukujących sycącego i pożywnego posiłku. Dzięki prostemu składowi sprawdzą się również u niejadków, którzy zwykle kapryśnie podchodzą do obiadowych propozycji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się jako codzienny obiad, ale również podczas niedzielnego rodzinnego spotkania. Kotlety mielone to także doskonała propozycja na przyjęcie w formie bufetu – można je przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni je idealnym wyborem na piknik czy wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Klasyczna wersja to połączenie mięsa wieprzowego i wołowego, ale równie smaczne będą kotlety z mięsa drobiowego. Zanurzanie rąk w zimnej wodzie podczas formowania kotletów to sprytny trik, który zapobiega przywieraniu masy mięsnej do dłoni i ułatwia nadanie im idealnego kształtu.

Dla urozmaicenia

Podawaj kotlety z ziemniaczanym purée, kaszą i sosem pieczarkowym lub ryżem ugotowanym w bulionie. Możesz też wykorzystać je jako podstawę domowych burgerów – wystarczy dodać świeże warzywa, sos i umieścić w bułce. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do masy mięsnej czosnek, zioła prowansalskie lub odrobinę ostrej papryki.

Zostaw komentarz