Składniki:

Carte d'Or Vanilla

600 gramów

Olej arachidowy

750 mililitrów

Cukier

60 gramów

Mielony cynamon

1 łyżeczka

Woda

185 mililitrów

Olej roślinny

50 mililitrów

Sól

1 szczypta

Mąka

150 gramów

Gorzka czekolada

90 gramów

Śmietana kremówka

90 mililitrów

Woda

45 mililitrów

Kakao

2 łyżki

Skórka pomarańczowa

0.5 łyżeczki

hard

trudne

20 min.

6 os.

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby sporządzić sos czekoladowy, doprowadzić do wrzenia śmietankę kremówkę, wodę i skórkę pomarańczową. Otrzymaną mieszaniną zalać połamaną czekoladę i kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Krok 2

Aby wykonać churros, doprowadzić wodę, olej i sól do wrzenia, zmniejszyć płomień, wsypać mąkę, mieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia, ciasto przenieść do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową. Podgrzać olej do 180 stopni, uformować 12 ciasteczek długości 10 cm i smażyć dopóki nie będą brązowe i chrupiące. Najlepiej smażyć wypieki w dwóch lub trzech turach. Osuszyć ciastka na papierowym ręczniku, potem obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.

Krok 3

Serwować z ciepłym lub gorącym sosem czekoladowym i lodami. Deser można ozdobić skórką pomarańczową.

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Odkryj magię hiszpańskich churros w wyjątkowej odsłonie! Te chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku pałeczki z parzonego ciasta, obtoczone w cynamonowo-cukrowej posypce, podane z aksamitnym sosem czekoladowo-pomarańczowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Intensywny smak czekolady przełamany orzeźwiającą nutą pomarańczy tworzy harmonijne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Dla kogo?

Churros to idealny deser dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich słodki smak i zabawny kształt, a dorośli docenią głębię smaku i niebanalne połączenie czekolady z pomarańczą. To również świetna propozycja dla miłośników kuchni hiszpańskiej, którzy chcą przenieść się na chwilę do słonecznej Hiszpanii bez wychodzenia z domu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te pyszne churros sprawdzą się idealnie podczas długiego, leniwego niedzielnego popołudnia, kiedy masz czas, by delektować się każdym kęsem. To również doskonały pomysł na deser po kolacji z przyjaciółmi czy rodzinny podwieczorek. Podane z gałką lodów waniliowych staną się eleganckim zwieńczeniem uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Churros wywodzą się z Hiszpanii, ale są popularne również w Portugalii i krajach Ameryki Łacińskiej. W przeciwieństwie do francuskich ptysi, churros są smażone, a nie pieczone, co nadaje im charakterystyczną chrupkość. Tradycyjnie serwuje się je na śniadanie, maczając w gorącej czekoladzie lub kawie.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać do ciasta odrobinę wanilii lub kardamonu, by wzbogacić smak churros. Sos możesz urozmaicić szczyptą chili, która nada mu pikantnej głębi, lub łyżeczką likieru pomarańczowego dla bardziej wyrazistego aromatu. Zamiast lodów waniliowych możesz podać churros z sorbetem cytrynowym, który świetnie zbalansuje słodycz deseru.

Zostaw komentarz