Składniki:

Ziemniaki

4 sztuki

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Ząbki czosnku

2 sztuki

Śmietana kwaśna

2 łyżki

Ciasto francuskie

1 opakowanie

Boczek wędzony

2 plastry

Żółtko

1 sztuka

Woda

1 litr

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Zapiekany kociołek ziemniaczany

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek potnij na cienkie paski i obsmaż w rondlu, aż stanie się bardzo chrupiący. Potem przenieś na talerz.

Krok 2

Na tłuszczu pozostałym po boczku zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy nabiorą złotego koloru, dodaj litr wody.

Krok 3

Obierz ziemniaki, potnij je na mniejsze części i wrzuć do wody. Dorzuć też kostkę Knorr i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Po upływie tego czasu dodaj śmietanę i wszystko zmiksuj.

Krok 5

Przygotowaną zupę przelej do ceramicznego lub porcelanowego naczynia. Posyp ją boczkiem.

Krok 6

Krawędzie ciasta posmaruj żółtkiem i dokładnie przykryj naczynie zawierające zupę.

Zapiekany kociołek ziemniaczany – domowy comfort food

Kremowa zupa ziemniaczana przykryta chrupiącym ciastem i posypana aromatycznym boczkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten zapiekany kociołek ziemniaczany to danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Delikatna konsystencja zupy doskonale komponuje się z chrupiącym ciastem, tworząc harmonijne połączenie tekstur.

Dla kogo?

Zapiekany kociołek ziemniaczany to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni w nowym wydaniu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, ceniących sobie proste, ale wyraziste smaki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonały wybór na chłodniejsze dni, gdy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i sycącego. Sprawdzi się jako główne danie niedzielnego obiadu lub podczas jesiennego spotkania przy stole. To również świetna propozycja na wieczór z bliskimi, gdy za oknem pada deszcz.

Czy wiesz, że?

Tradycja zapiekania zup pod ciastem sięga średniowiecza, gdy używano ciasta jako naturalnego „wieka” do przechowywania potraw. Z czasem odkryto, że nasiąknięte aromatem zupy ciasto stanowi pyszny dodatek do dania. W naszej wersji chrupiący boczek dodaje charakteru i wyrazistości całej kompozycji.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę o ulubione zioła – rozmaryn lub tymianek świetnie podkreślą smak ziemniaków. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj starty ser żółty na wierzch ciasta przed pieczeniem. Możesz również eksperymentować z dodatkiem wędzonego łososia zamiast boczku dla bardziej wykwintnej wersji.

Zostaw komentarz