Składniki:

Młode ziemniaki

1 kilogram

Czosnek

1 sztuka

Olej roślinny

3 łyżki

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

1 łyżeczka

Kurkuma mielona

1 łyżeczka

Chili z Indii Knorr

0.5 łyżeczki

Sól

1 szczypta

easy

łatwe

50 min.

4 os.

Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki starannie umyj, przetnij na połowy lub ćwiartki, jeśli są duże. Czosnek rozdziel na ząbki, nie obieraj z łupin.

Krok 2

Olej połącz z kminem, kurkumą, chili i solą, posmaruj mieszanką ziemniaki i umieść na blasze, dodając ząbki czosnku.

Krok 3

Umieść blachę w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃ i piecz około 40 min. Ostatnie 10 min. z uruchomionym termoobiegiem, aby całość się zrumieniła.

Krok 4

Serwuj z gęstym jogurtem jako dodatkiem.

Młode ziemniaki zapiekane z kminem, kurkumą i czosnkiem

Aromatyczne młode ziemniaki zapiekane z orientalnymi przyprawami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ta prosta potrawa zachwyca intensywnym smakiem kminu i kurkumy, które w połączeniu z pieczonym czosnkiem tworzą niepowtarzalny bukiet aromatów. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ziemniaki zyskują złocisty kolor dzięki kurkumie, a delikatna nuta chili dodaje całości przyjemnego, rozgrzewającego charakteru.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni z nutą orientu oraz dla osób poszukujących prostych, ale wyrazistych w smaku potraw. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie dla wegetarian. Dzięki prostocie przygotowania jest doskonałą propozycją dla zabieganych osób, które cenią sobie smaczne i zdrowe posiłki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te aromatyczne ziemniaki będą gwiazdą niedzielnego obiadu, ale równie dobrze sprawdzą się podczas grilla czy kolacji z przyjaciółmi. To także świetna propozycja na lekką kolację w ciepły letni wieczór. Podane z gęstym jogurtem naturalnym stanowią pełnowartościowy posiłek, który zadowoli nawet wybredne podniebienia.

Czy wiesz, że?

Kurkuma nie tylko nadaje potrawom piękny, złocisty kolor, ale ma również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kmin z kolei wspomaga trawienie i jest bogaty w żelazo. Pieczony czosnek traci swoją ostrość, staje się słodkawy i kremowy – można go wyciskać z łupinek bezpośrednio na talerz jako dodatkowy sos do ziemniaków.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę o świeże zioła – rozmaryn lub tymianek dodane przed pieczeniem, a kolendrę lub natkę pietruszki po upieczeniu. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do mieszanki przypraw łyżeczkę wędzonej papryki lub garam masala. Ziemniaki świetnie komponują się również z pieczonymi warzywami – spróbuj dodać kawałki czerwonej papryki lub cukinii.

Zostaw komentarz