Składniki:

Szczypior

1 pęczek

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Musztarda

1 łyżeczka

Sok z cyrtyny

1 łyżeczka

Gorący Kubek Knorr Barszcz czerwony

1 opakowanie

Buraczki marynowane

100 gramów

Czosnek posiekany, ząbek

1 sztuka

Jogurt naturalny grecki gęsty

500 mililitrów

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Szybki chłodnik z buraczków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Barszcz czerwony wykonaj według instrukcji znajdujących się na opakowaniu, po czym pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Buraczki potnij w cienkie paski, szczypior również posiekaj drobno. Czosnek rozdrobnij.

Krok 3

W naczyniu wymieszaj przygotowany barszcz, jogurt, pokrojone buraczki oraz szczypior i czosnek. Chłodnik dopraw według smaku musztardą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe danie wstaw do lodówki na 30 minut.

Orzeźwiający Chłodnik z Buraczków

Wyobraź sobie idealną letnią przekąskę – chłodnik z buraczków, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i pięknym kolorem. Ta prosta potrawa to doskonały sposób na wykorzystanie klasycznego barszczu czerwonego w nowej, orzeźwiającej odsłonie.

Dla kogo?

Chłodnik z buraczków to propozycja dla miłośników lekkiej kuchni i osób poszukujących szybkich rozwiązań kulinarnych. Doskonale sprawdzi się zarówno jako lekki obiad dla zapracowanych, jak i jako przekąska dla całej rodziny. Jego delikatny, orzeźwiający smak docenią szczególnie osoby preferujące dania wegetariańskie.

Na jaką okazję?

Ten aromatyczny chłodnik idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni, gdy marzysz o czymś lekkim i orzeźwiającym. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy nawet elegancką kolację – wystarczy podać go w efektownych szklanych miseczkach z dodatkiem świeżych ziół.

Czy wiesz, że?

Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia – zawierają cenne witaminy i minerały, które wspierają odporność organizmu. Połączenie buraków z jogurtem tworzy nie tylko harmonijny smak, ale także dostarcza probiotyków wspierających zdrowie układu pokarmowego.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swój chłodnik dodając pokrojone w kostkę ogórki, które dodadzą chrupkości, lub jajko na twardo. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać szczyptę kminku lub kopru. Podawaj z chrupiącymi grzankami lub świeżym, wiejskim chlebem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Maszynki do makaronu

Zamów Maszynki do makaronu już teraz!


Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF