Składniki:

Kasza jaglana

100 gramów

Cukinia

2 sztuki

Marchewka

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

5 sztuk

Mąka z ciecierzycy

100 gramów

Natka kolendry lub pietruszki

1 pęczek

Olej rzepakowy do smażenia

50 mililitrów

Jogurt naturalny

200 gramów

Cytryna

0.5 sztuki

Kmin rzymski

1 łyżka

Mała papryczka chili

1 sztuka

Sól

1 łyżka

Jajko

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kotlety z cukinii

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną przygotuj do miękkości zgodnie z instrukcją producenta.

Krok 2

Zetrzyj cukinie i marchew na tarce o grubych oczkach, posiekaj cebulę, natkę kolendry, chili oraz czosnek. Wyciśnij sok z połowy cytryny.

Krok 3

Cukinię posyp łyżką soli i pozostaw na bok na 30 minut - gdy puści sok wyciśnij i przepłucz.

Krok 4

W niewielkiej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, połowę czosnku.

Krok 5

W osobnej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, mąkę z ciecierzycy, marchew, cebulę, cukinię, chili, drugą połowę czosnku i połowę kolendry. Wbij jajko, całość przypraw kminem - mieszanka powinna być odpowiednio plastyczna.

Krok 6

Uformuj z niej niewielkie okrągłe kotlety i smaż na oleju na średnio nagrzanej patelni około 2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste. Serwuj z sosem jogurtowo-czosnkowym i pozostałą natką kolendry.

Kotlety z Cukinii z Kaszą Jaglaną

Odkryj letnie smaki w pełnej krasie! Nasze kotlety z cukinii to prawdziwa symfonia smaków, gdzie główną rolę odgrywają soczysta cukinia i delikatna kasza jaglana. To danie, które zachwyci Cię prostotą przygotowania i bogactwem aromatów.

Chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku kotleciki skrywają w sobie nie tylko cukinię i kaszę, ale także marchewkę, cebulę i aromatyczne przyprawy. Całość dopełnia orzeźwiający sos jogurtowo-czosnkowy z nutą cytryny, który idealnie równoważy smak kotletów.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Kotlety z cukinii to propozycja dla wszystkich miłośników kuchni wegetariańskiej oraz osób, które cenią sobie lekkie, warzywne dania. Jeśli lubisz eksperymentować z kaszami i warzywami, ten przepis z pewnością trafi w Twoje gusta!

Na jaką okazję?

Idealny wybór na letni obiad, gdy sezonowe warzywa kuszą swoją świeżością i aromatem. Sprawdzi się zarówno jako główne danie rodzinnego obiadu, jak i propozycja na lekką kolację w ciepły wieczór.

Czy wiesz, że?

Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, które możesz przyrządzać na wiele sposobów – smażyć, gotować, piec, dusić czy grillować. Jej delikatny smak doskonale komponuje się z różnorodnymi przyprawami, dzięki czemu możesz tworzyć z niej niezliczoną ilość pysznych potraw.

Dla urozmaicenia

Spróbuj podać kotlety z cukinii z kawałkami wędzonego łososia i kleksem jogurtu naturalnego. Taka kompozycja smaków sprawi, że danie nabierze nowego, wyrazistego charakteru i zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zostaw komentarz