Składniki:
Filety z indyka
360 gramów
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
1 opakowanie
Czerwona papryka
1 sztuka
Żółty ser
3 plastry
Śmietanka
250 mililitrów
Papryka ostra w proszku, mielona
1 łyżka
Posiekany szczypiorek
2 łyżki
łatwe
30 min.
3 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Delikatnie rozbij plastry mięsa, paprykę potnij na paski.
Krok 2
Na każdy kawałek mięsa połóż plaster sera i pasek papryki. Potem posyp wszystko ostrą papryką, złóż na połowę i zepnij wykałaczką.
Krok 3
Przyrumień tak przygotowane mięso na tłuszczu z obu stron.
Krok 4
Połącz Fix Knorr ze śmietanką. Wlej do mięsa, doprowadź do wrzenia, potem duś przez 10 minut.
Krok 5
Na koniec udekoruj potrawę posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, albo ziemniakami w mundurkach.
Pikantne Sakiewki z Indyka
Odkryj niezwykłą kompozycję smaków w postaci pikantnych sakiewek z indyka! To danie, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim intensywnym, wyrazistym smakiem. Delikatne plastry indyka, wypełnione topiącym się serem i kolorową papryką, tworzą soczyste sakiewki, które rozpływają się w ustach. Całość dopełnia kremowy sos na bazie Fixu Knorr i śmietanki, nadający potrawie aksamitnej konsystencji.
Dla kogo?
Pikantne sakiewki z indyka to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i osób ceniących sobie szybkie, a jednocześnie efektowne dania. Sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki prostocie wykonania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z przygotowaniem tego dania.
Na jaką okazję?
To danie świetnie sprawdzi się na weekendowy obiad, gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku. Sakiewki z indyka mogą być również gwiazdą nieformalnej kolacji z bliskimi. Podane z pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami w mundurkach stanowią pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zadowoli wszystkich gości.
Czy wiesz, że?
Indyk to mięso bogate w białko i jednocześnie niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. W połączeniu z papryką, która jest źródłem witaminy C, tworzy nie tylko smaczne, ale i wartościowe danie.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z nadzieniem sakiewek, dodając do sera i papryki także suszone pomidory, świeże zioła lub drobno posiekane oliwki. Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku, przed obsmażeniem możesz zamarynować mięso w mieszance oliwy, czosnku i ziół.