Składniki:

Tofu naturalne

300 gramów

Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)

2 sztuki

Marchewka

1 sztuka

Płatki owsiane górskie

0.5 szklanki

Czosnek ząbek

2 sztuki

Pestki z dyni

2 łyżki

Kawałek świeżego imbiru

5 cm

Mąka pszenna

2 łyżki

Mąka ziemniaczana

4 łyżki

Natka kolendry

1 pęczek

Strąk ostrej papryki chilli

1 sztuka

Sos sojowy

50 mililitrów

Olej sezamowy

1 łyżka

Olej roślinny do smażenia

3 łyżki

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

30 min.

5 os.

Klopsiki z tofu

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj płatki owsiane do miękkości, po czym odcedź z wody. Ostudź je i umieść w misce.

Krok 2

Zmiel ziemniaki i tofu w maszynce do mielenia, marchewkę zetrzyj na tarce, następnie połącz z płatkami.

Krok 3

Posiekaj czosnkowe ząbki i kolendrę, chilli pokrój na drobne kosteczki, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Przygotowane w ten sposób składniki rozdziel na dwie części. Pierwszą część wsyp do miski.

Krok 4

Do miski wsyp również ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Całość razem wyrób na zwarte ciasto – jeśli okaże się zbyt rzadkie, dosyp kolejną łyżkę mąki pszennej. Z tak przygotowanego nadzienia uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.

Krok 5

W naczyniu o szerokim dnie doprowadź do wrzenia 2 szklanki wody wraz z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do wrzącej wody stopniowo wkładaj pulpety, dbając, by się nie rozpadły.

Krok 6

Gotuj pulpety na małym ogniu przez 30 sekund, po czym do sosu dodaj Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i wsyp drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze przez minutę. Serwuj z ryżem.

Klopsiki z tofu – roślinny przysmak w orientalnym sosie

Klopsiki z tofu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpetów. Soczyste, aromatyczne i pełne orientalnych smaków zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w połączeniu delikatnego tofu z płatkami owsianymi, ziemniakami i marchewką oraz aromatycznymi przyprawami jak imbir, kolendra i czosnek.

Dla kogo?

Danie idealne dla wegetarian i wegan poszukujących pełnowartościowego posiłku. Klopsiki z tofu dostarczą Ci niezbędnego białka roślinnego, a dodatek warzyw i ziaren dyni wzbogaci potrawę o cenne składniki odżywcze. To także świetna propozycja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, nie rezygnując z sycących i smacznych dań.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno jako codzienny obiad dla rodziny, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi preferującymi kuchnię roślinną. Orientalny charakter potrawy czyni ją ciekawym urozmaiceniem domowego menu. Podane z ryżem stanowią kompletny, pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zaspokoi głód i zachwyci smakiem.

Czy wiesz, że?

Tofu to nie tylko źródło białka, ale także wapnia i żelaza. W połączeniu z płatkami owsianymi tworzy bazę o doskonałych właściwościach wiążących, dzięki czemu klopsiki zachowują swoją formę podczas gotowania. Olej sezamowy nadaje potrawie charakterystyczny, orientalny aromat, a mieszanka przypraw zapewnia głębię smaku.

Dla urozmaicenia

Możesz podać klopsiki z makaronem ryżowym zamiast zwykłego ryżu lub dodać do sosu mleko kokosowe dla uzyskania kremowej konsystencji. Świeża kolendra posypana na wierzchu doda potrawie świeżości, a prażone ziarna sezamu – chrupkości i nutki orzechowego smaku.

Zostaw komentarz