Składniki:
Mięso mielone
50 dekagramów
Sos śmietanowo-paprykowy Knorr
Jajko
1 sztuka
Mała puszka kukurydzy
1 sztuka
Ząbek czosnku
2 sztuki
Papryczka pepperoni
2 sztuki
Pieprz czarny mielony
1 szczypta
Olej
2 łyżki
Sos Tabasco
Sól do smaku
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj czosnek. Następnie pokrój jedną papryczek pepperoni w kostkę, a drugą w paski.
Krok 2
Starannie połącz mięso z jajkiem, czosnkiem i posiekaną w kostkę papryczką. Przypraw pieprzem i solą wedle uznania (jeśli uważasz, że jest to potrzebne).
Krok 3
Uformuj z mięsa małe, płaskie kotlety i przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Umieść kotleciki w rondlu, wsyp drugą papryczkę pepperoni (pociętą w paski) oraz odcedzoną kukurydzę.
Krok 5
Wszystko zalej Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr i duś przez około 15 minut. Przed serwowaniem możesz doprawić danie kilkoma kroplami Tabasco.
Kotleciki w sosie śmietanowo-pomidorowym
Aromatyczne kotleciki w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym to propozycja, która zachwyci podniebienia całej rodziny. Soczyste mięso połączone z pikantną papryczką pepperoni i słodką kukurydzą tworzy harmonijne połączenie smaków, które dopełnia aksamitny sos Knorr. Danie jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników wyrazistych smaków i kremowych sosów. Kotleciki przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom (dla najmłodszych można pominąć ostrą papryczkę). To propozycja dla osób ceniących sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki, które dostarczają energii na cały dzień.
Na jaką okazję?
Kotleciki w sosie śmietanowo-pomidorowym sprawdzą się jako sycący obiad w ciągu tygodnia, ale również jako danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać przed podaniem, co czyni je idealnym wyborem na spotkania rodzinne, gdy nie chcesz spędzać całego czasu w kuchni.
Czy wiesz o tym?
Papryczki pepperoni nie tylko dodają pikantności, ale są również źródłem kapsaicyny – związku, który przyspiesza metabolizm i ma właściwości przeciwzapalne. Dodatek kilku kropli Tabasco na końcu przygotowania potrawy nie tylko wzmacnia smak, ale również podkreśla aromaty pozostałych składników.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z rodzajem mięsa – równie dobrze sprawdzi się mielona wołowina, indyk czy mieszanka mięs. Dla wersji wegetariańskiej zastąp mięso kotlecikami z soczewicy lub ciecierzycy. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub pieczywem, które doskonale komponują się z kremowym sosem.