Składniki:

Dynia

400 gramów

Papryczka chili

0.5 sztuki

Świeża kolendra

0.5 pęczka

Napój kokosowy

300 mililitrów

Cytryna

0.25 sztuki

Chili mielone

1 łyżeczka

Cynamon

1 łyżeczka

Masło

2 łyżki

Olej

3 łyżki

Cytryna

0.25 sztuki

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Dynia z napojem kokosowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz dynię ze skórki, usuń środek zawierający pestki, wytnij miąższ i pokrój go w kostkę o wymiarach około 3 × 3 cm. W oddzielnym garnku ugotuj ryż według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Przygotuj pozostałe warzywa: papryczkę chili opłucz, osusz, przekrój na pół, wyciągnij gniazdo nasienne z ogonkiem, a resztę posiekaj bardzo drobno. Kolendrę opłucz, osusz i posiekaj. Z fragmentu cytryny wyciśnij cały sok.

Krok 2

Do małego garnka wlej odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wsyp pokrojony w kostkę miąższ z dyni, dodaj chili z cynamonem i całość podsmaż, regularnie mieszając.

Krok 3

Potem dodaj napój kokosowy i ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Do dania wkrusz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, mieszaj jeszcze moment, aby przyprawa się rozpuściła, po czym zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś potrawę przez około 4-5 minut. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny wedle smaku. Serwuj z ryżem.

Dynia z napojem kokosowym – orientalna podróż smaków

Delikatny, niemal słodki miąższ dyni w połączeniu z napojem kokosowym, cynamonem oraz pikantnymi nutami chili to połączenie doskonałe. Orientalne dodatki i przyprawy sprawiają, że delektując się soczystymi kawałkami dyniowymi, myślimy o dalekich podróżach do ciepłych, egzotycznych krain. Soczyste kostki dyni otulone kremowym napojem kokosowym, z delikatną nutą świeżej kolendry i orzeźwiającym akcentem cytryny, tworzą harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, w którym intensywność smaków spotyka się z kremową delikatnością, tworząc potrawę idealnie zbalansowaną i niezwykle aromatyczną.

Dla kogo?

Aromatyczna dynia z napojem kokosowym i przyprawami to danie, które na pewno przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom kuchni wegetariańskiej, ale także wszystkim wielbicielom azjatyckich smaków. Bogactwo składników odżywczych zawartych w dyni sprawia, że jest to również doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Nasz przepis doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację. Soczysta dynia z napojem kokosowym świetnie smakuje również po podgrzaniu, dlatego potrawę można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako pożywny i rozgrzewający lunch.

Czy wiesz, że?

W Ameryce Południowej i Północnej dynie były uprawiane od co najmniej 10 tysięcy lat. Do Europy trafiły dopiero w XV wieku po odkrywczej wyprawie Krzysztofa Kolumba, gdzie szybko stały się nie tylko popularnym warzywem, ale także rośliną ozdobną.

Dla urozmaicenia

Smak potrawy można jeszcze bardziej urozmaicić poprzez dodanie odrobiny żółtej pasty curry. Jeśli masz ochotę na dynię w wersji mięsnej, do gotującej się potrawy dorzuć pokrojone w kostkę, posolone i obsmażone na maśle filety z kurczaka. Życzymy smacznego!

Zostaw komentarz