Składniki:
Dynia
400 gramów
Papryczka chili
0.5 sztuki
Świeża kolendra
0.5 pęczka
Napój kokosowy
300 mililitrów
Cytryna
0.25 sztuki
Chili mielone
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżeczka
Masło
2 łyżki
Olej
3 łyżki
Cytryna
0.25 sztuki
Bulion warzywny Knorr
1 sztuka
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz dynię ze skórki, usuń środek zawierający pestki, wytnij miąższ i pokrój go w kostkę o wymiarach około 3 × 3 cm. W oddzielnym garnku ugotuj ryż według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Przygotuj pozostałe warzywa: papryczkę chili opłucz, osusz, przekrój na pół, wyciągnij gniazdo nasienne z ogonkiem, a resztę posiekaj bardzo drobno. Kolendrę opłucz, osusz i posiekaj. Z fragmentu cytryny wyciśnij cały sok.
Krok 2
Do małego garnka wlej odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wsyp pokrojony w kostkę miąższ z dyni, dodaj chili z cynamonem i całość podsmaż, regularnie mieszając.
Krok 3
Potem dodaj napój kokosowy i ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Do dania wkrusz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, mieszaj jeszcze moment, aby przyprawa się rozpuściła, po czym zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś potrawę przez około 4-5 minut. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny wedle smaku. Serwuj z ryżem.
Dynia z napojem kokosowym – orientalna podróż smaków
Delikatny, niemal słodki miąższ dyni w połączeniu z napojem kokosowym, cynamonem oraz pikantnymi nutami chili to połączenie doskonałe. Orientalne dodatki i przyprawy sprawiają, że delektując się soczystymi kawałkami dyniowymi, myślimy o dalekich podróżach do ciepłych, egzotycznych krain. Soczyste kostki dyni otulone kremowym napojem kokosowym, z delikatną nutą świeżej kolendry i orzeźwiającym akcentem cytryny, tworzą harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, w którym intensywność smaków spotyka się z kremową delikatnością, tworząc potrawę idealnie zbalansowaną i niezwykle aromatyczną.
Dla kogo?
Aromatyczna dynia z napojem kokosowym i przyprawami to danie, które na pewno przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom kuchni wegetariańskiej, ale także wszystkim wielbicielom azjatyckich smaków. Bogactwo składników odżywczych zawartych w dyni sprawia, że jest to również doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie.
Na jaką okazję?
Nasz przepis doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad jak i romantyczną kolację. Soczysta dynia z napojem kokosowym świetnie smakuje również po podgrzaniu, dlatego potrawę można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako pożywny i rozgrzewający lunch.
Czy wiesz, że?
W Ameryce Południowej i Północnej dynie były uprawiane od co najmniej 10 tysięcy lat. Do Europy trafiły dopiero w XV wieku po odkrywczej wyprawie Krzysztofa Kolumba, gdzie szybko stały się nie tylko popularnym warzywem, ale także rośliną ozdobną.
Dla urozmaicenia
Smak potrawy można jeszcze bardziej urozmaicić poprzez dodanie odrobiny żółtej pasty curry. Jeśli masz ochotę na dynię w wersji mięsnej, do gotującej się potrawy dorzuć pokrojone w kostkę, posolone i obsmażone na maśle filety z kurczaka. Życzymy smacznego!