Składniki:

Uda z kurczaka

800 gramów

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 opakowanie

Szalotki

10 sztuk

Papryka

1 sztuka

Cytryna

1 sztuka

Oliwa z oliwek

4 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka kurczaka przepłucz, wysusz i odetnij nadmiar tłuszczu.

Krok 2

Zmieszaj przyprawę do złotego kurczaka z oliwą. Taką marynatą starannie natrzyj mięso. Po upieczeniu spowoduje ona, że skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca, a mięso wewnątrz soczyste. Zamarynowane mięso odstawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 3

Szalotki przetnij na połówki. Paprykę podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, potem pokrój paprykę w grube kostki. Umytą i oparzoną wcześniej cytrynę podziel na cząstki i dołóż do warzyw.

Krok 4

Zamarynowane udka kurczaka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pocięte warzywa połącz z marynatą pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka i również przenieś na blachę.

Krok 5

Naczynie umieść w rozgrzanym do 190*C piekarniku z termoobiegiem na najniższą półkę i piecz przez 45 minut.

Pieczone Udka w Stylu Śródziemnomorskim – Kulinarna Podróż na Południe Europy

Odkryj wyjątkowy smak pieczonego kurczaka w stylu śródziemnomorskim – dania, które przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeża Morza Śródziemnego. Soczyste udka kurczaka otulone aromatyczną marynatą z oliwy i przypraw, pieczone w towarzystwie słodkiej szalotki, kolorowej papryki i orzeźwiającej cytryny tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

To danie idealne dla miłośników prostych, ale wyrazistych smaków. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Połączenie delikatnego mięsa z aromatycznymi warzywami i cytrusami zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci, które pokochają złocistą, chrupiącą skórkę kurczaka.

Na jaką okazję?

Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim to doskonały wybór na niedzielny obiad lub weekendową kolację. Danie świetnie sprawdzi się również podczas letniego grilla czy przyjęcia w ogrodzie. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem, a aromat pieczonych udek z pewnością przyciągnie wszystkich do stołu.

Czy wiesz, że?

Sekret tego dania tkwi w odpowiedniej marynacji. Pozostawienie udek w marynacie na 2-3 godziny sprawia, że mięso nabiera głębokiego smaku, a podczas pieczenia zachowuje soczystość. Dodatkowo, wykorzystanie pozostałości marynaty do warzyw zapewnia spójność smakową całego dania i zapobiega marnowaniu cennych składników.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z kolorami i smakami! Możesz użyć mieszanki różnokolorowych papryk – czerwonej, żółtej i zielonej, dodać kilka ząbków czosnku lub gałązkę rozmarynu. Danie świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżą sałatką z pomidorów i ogórków skropioną oliwą.

Zostaw komentarz