Składniki:
Schab środkowy
600 gramów
Młode ziemniaki
500 gramów
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
1 opakowanie
Majeranek
2 łyżki
Chrzan
Świeży koperek
0.5 pęczka
Olej
80 mililitrów
Woda
4 łyżki
łatwe
60 min.
5 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sporządź marynatę. Wymieszaj olej z wodą, Przyprawą Knorr i majerankiem Knorr. Posmaruj mięso połową marynaty.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie obmyj, potem wysusz, większe przetnij na połowę i połącz z resztą marynaty.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym umieść ziemniaki i schab, po czym całość piecz w temperaturze 190 st. C przez 45 minut. Schab serwuj pokrojony na plastry, razem z ziemniakami oraz świeżym koperkiem i chrzanem.
Klasyczny Pieczony Schab z Ziemniakami
Pieczony schab z ziemniakami to prawdziwa uczta dla podniebienia i kwintesencja domowej kuchni. Soczyste mięso otulone aromatyczną marynatą z majeranku i przyprawy Knorr, podane z chrupiącymi z zewnątrz i miękkimi w środku ziemniakami, tworzy danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Idealne danie dla całej rodziny! Delikatny schab przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Środkowa część schabu wieprzowego jest najlepsza na pieczeń – pozostaje soczysta i miękka po upieczeniu, a ziołowa marynata nadaje jej wyjątkowego aromatu i smaku.
Na jaką okazję?
Pieczony schab z ziemniakami sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad rodzinny, jak i podczas świątecznego spotkania. To także doskonały pomysł na uroczysty posiłek, gdy chcesz zaskoczyć gości klasycznym, ale perfekcyjnie przygotowanym daniem.
Czy wiesz, że?
Ziemniaki pieczone w mundurkach zachowują więcej wartości odżywczych niż te obrane przed pieczeniem. Dodatek chrzanu do schabu nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga trawienie tłustszych potraw. Majeranek to zioło, które od wieków stosuje się w kuchni środkowoeuropejskiej do przyrządzania wieprzowiny.
Dla urozmaicenia
Zamiast klasycznego chrzanu, możesz podać schab z sosem grzybowym lub żurawinowym. Ziemniaki można wzbogacić dodatkiem czosnku i rozmarynu przed pieczeniem. Do dania świetnie pasuje zasmażana kapusta, która dopełni ten tradycyjny obiad i zagwarantuje kulinarny sukces na Twoim stole.