Składniki:
Mąka pszenna
800 gramów
Ciepła woda
300 mililitrów
Oliwa z oliwek
4 łyżki
Sól
1 szczypta
Dynia piżmowa
1 kilogram
Bulion warzywny Knorr
2 sztuki
Cebula szalotka
2 sztuki
Czosnek, ząbek
2 sztuki
Cynamon
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
1 szczypta
Papryka ostra w proszku, mielona
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
80 mililitrów
Pestki dyni
150 gramów
Olej z pestek dyni
80 mililitrów
Żółtka
20 sztuk
trudne
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto starannie wyrabiaj dopóki nie będzie elastyczne (jeśli trzeba dolej wody lub gdy jest zbyt płynne dosyp więcej mąki). Ciasto rozdziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kulki i owiń folią spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
Krok 2
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Przy użyciu szklanki lub metalowego wycinaka wykrój krążki. Krążki umieść na pergaminie i nakryj lnianą ściereczką.
Krok 3
Upiecz dynię. Na rozgrzanej oliwie w garnku zrumień czosnek z szalotką, wsyp pestki dyni, podsmażaj je moment, następnie dodaj upieczony miąższ dyni. Smaż masę krótko, dolej szklankę wody, wrzuć 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, gotuj moment do zgęstnienia. Wystudź farsz, a potem przetrzyj wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Jeżeli masa będzie zbyt wodnista dodaj do niej łyżkę lub dwie bułki tartej. Dopraw całość do smaku gałką muszkatołową, cynamonem i ostrą papryką. Brzegi wyciętych krążków ciasta posmaruj lekko roztrzepanym jajkiem, nałóż łyżeczkę farszu na środek. Wykonaj delikatne wgłębienie w farszu, umieść w nim surowe żółtko, pilnując by się nie rozlało. Połóż drugi kawałek wykrojonego ciasta na wierzchu. Połącz brzegi ciasta ze sobą dociskając je widelcem.
Krok 4
Ugotuj przygotowane pierogi porcjami w delikatnie posolonej wodzie. Serwuj skropione olejem z dyniowych pestek.
Pierogi z dynią piżmową – jesienny przysmak
Pierogi z dynią piżmową to prawdziwa uczta dla podniebienia, która wprowadzi Cię w jesienny nastrój. Delikatne ciasto skrywa w sobie aromatyczny farsz z pieczonej dyni, wzbogacony nutą czosnku, szalotki i prażonych pestek dyni. Całość dopełnia aksamitne żółtko, które po ugotowaniu tworzy kremowy sos wewnątrz pieroga.
Dla kogo?
Te wyjątkowe pierogi zachwycą zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych smaków. Są idealnym wyborem dla wegetarian ceniących sobie pełnowartościowe posiłki. Dzięki naturalnej słodyczy dyni piżmowej, pierogi te przypadną do gustu również dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po warzywa.
Na jaką okazję?
Pierogi z dynią piżmową sprawdzą się jako główne danie rodzinnego obiadu w chłodne, jesienne dni. Mogą być również efektowną propozycją na spotkanie z przyjaciółmi czy świąteczny stół. Ich wyjątkowy smak i prezentacja z pewnością zrobią wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Dynia piżmowa jest bogata w beta-karoten, witaminę C oraz błonnik. Dodatek pestek dyni wzbogaca potrawę o cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bulion na włoszczyźnie Knorr nadaje farszu głębi smaku, wydobywając naturalny aromat dyni.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z przyprawami, dodając do farszu kardamon, imbir czy anyż gwiazdkowy. Zamiast oleju z pestek dyni, pierogi można podać z masłem szałwiowym lub sosem z palonego masła. Dla bardziej wyrazistego smaku, do farszu możesz dodać ser typu feta lub blue cheese.