Składniki:

Ząbek czosnku

2 sztuki

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Pieczarki

100 gramów

Olej roślinny

50 mililitrów

Mąka pszenna

1 łyżka

Sól

1 szczypta

Kurki

100 gramów

Polędwiczka wieprzowa

500 gramów

Prawdziwki

100 gramów

Cebula szalotka

100 gramów

Śmietana 30%

300 mililitrów

Brandy

50 mililitrów

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, cebule posiekaj w drobną kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno

Krok 2

Mięso podziel na kawałki po 125 gram, posyp solą i pieprzem, zrumień na patelni po dwie minuty z każdej strony, – jeśli mięso wyda ci się zbyt surowe dosmażaj je jeszcze minutę, następnie mięso odłóż na bok.

Krok 3

Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż moment mieszając co jakiś czas, na patelni nie powinno zostać żadnego płynu.

Krok 4

Całość zalej brandy i zapal alkohol. Podgrzewaj nieustannie, aż całkowicie wyparuje.

Krok 5

Wsyp wtedy łyżkę mąki i starannie wymieszaj z grzybami. Grzyby zalej szklanką wody, dodaj śmietanę, całość gotuj przez pięć minut mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Krok 6

Przygotowany sos dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym

Delikatne polędwiczki otulone aksamitnym sosem grzybowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste mięso, idealnie wysmażone, w połączeniu z aromatycznymi grzybami tworzy kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników oraz w dodaniu kostki Bulionu grzybowego Knorr, która wzbogaca smak sosu.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni z nutą elegancji. Polędwiczki z sosem grzybowym sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To propozycja dla osób ceniących sobie tradycyjne smaki podane w nowoczesny sposób.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Polędwiczki z sosem grzybowym to doskonały wybór na uroczystą kolację, niedzielny obiad czy romantyczną randkę. Elegancki wygląd i wyśmienity smak sprawią, że danie to będzie główną atrakcją każdego spotkania przy stole. Podane z dodatkiem ziemniaków lub kaszy będzie stanowić pełnowartościowy posiłek.

Czy wiesz o tym?

Flambirowanie grzybów brandy to nie tylko efektowny zabieg, ale również sposób na wydobycie głębi smaku. Alkohol odparowuje podczas podgrzewania, pozostawiając jedynie intensywny aromat, który idealnie komponuje się z grzybami i delikatnym mięsem.

Dla urozmaicenia

Sos możesz wzbogacić dodatkiem suszonych grzybów, które wcześniej namoczysz i drobno posiekasz. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę tymianku lub rozmarynu. Polędwiczki możesz również zamarynować przed smażeniem w mieszance oliwy, czosnku i ziół.

Zostaw komentarz