Składniki:

Mięso wołowe gulaszowe

500 gramów

Papryka ostra w proszku, mielona

1 łyżka

Rosół wołowy Knorr

3 sztuki

Zioła prowansalskie

1 łyżka

Cebula biała

1 sztuka

Cebula czerwona

1 sztuka

Woda

1.5 litra

Seler naciowy

1 sztuka

Koncentrat pomidorowy

100 gramów

Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr

3 łyżki

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz do smaku

1 szczypta

Suszone oregano

5 gramów

Kasza gryczana w torebce

2 sztuki

Olej do smażenia

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij w kostkę, obsyp pokruszoną połową kostki Knorr. W garnku zrumień wołowinę na oleju do brązowego koloru, wlej 0,5 litra wody i gotuj do miękkości.

Krok 2

Łodygi selera naciowego potnij w plastry, a cebulę w piórka. Przysmaż całość na patelni, dodając zioła i paprykę.

Krok 3

Do warzyw dodaj mięso i kostki Knorr oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Wsyp zasmażkę Knorr, przypraw pieprzem do smaku i zagotuj.

Krok 5

Kaszę gryczaną przygotuj wedle preferencji.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną – klasyka polskiej kuchni

Aromatyczny gulasz wołowy z kaszą gryczaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste kawałki wołowiny, duszone powoli do miękkości, w towarzystwie warzyw i przypraw tworzą harmonijną kompozycję smaków. Mięso nabiera głębokiego aromatu dzięki kostce Knorr, a dodatek koncentratu pomidorowego nadaje potrawie charakterystyczny, lekko kwaskowy posmak.

Dla kogo?

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną to idealna propozycja dla całej rodziny. Sycące danie zaspokoi apetyt zarówno dorosłych, jak i dzieci. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że jest to pełnowartościowy posiłek, który doda energii na cały dzień. Kasza gryczana stanowi doskonałe źródło błonnika i białka roślinnego, a wołowina dostarcza pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako obiad w zwykły dzień powszedni, ale również jako danie na niedzielny, rodzinny obiad. Możesz przygotować większą porcję z wyprzedzeniem – gulasz smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. To także świetna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego.

Czy wiesz, że…

Kluczem do idealnego gulaszu jest odpowiednie duszenie mięsa. Nigdy nie zalewaj wołowiny zimną wodą, ponieważ spowoduje to jej stwardnienie. Mięso powinno być duszone pod przykryciem przez 30-45 minut, aż stanie się miękkie i soczyste. Warto też pamiętać, że gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie aromaty się przegryzą.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajem mięsa – zamiast wołowiny sprawdzi się wieprzowina (szynka, łopatka, karkówka) lub drób (piersi z kurczaka, udka, indyk). Kaszę gryczaną możesz zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Gulasz doskonale komponuje się z buraczkami z cebulą, surówką z białej kapusty lub ogórkami kiszonymi.

Zostaw komentarz