Składniki:

Piersi z kurczaka

2 sztuki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 opakowanie

Sos sojowy

2 łyżki

Fix Do potraw chińskich Knorr

1 opakowanie

Wiórki kokosowe

1 łyżka

Olej

1 łyżka

Szczypiorek

0.5 pęczka

Woda

300 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Szybkie szaszłyki Satay

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój wzdłuż na podłużne i cienkie kawałki. Potem zamarynuj je przez 10 minut w przyprawie Knorr i sosie sojowym.

Krok 2

Mięso nabijaj na patyczki, wykonując podobne ruchy, jak przy zszywaniu igłą.

Krok 3

Przygotowane szaszłyki Satay grilluj albo smaż na patelni.

Krok 4

Fix Knorr połącz z 300 ml wody, kokosowymi wiórkami i doprowadź do wrzenia. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem. Szaszłyki serwuj z sosem osobno.

Szaszłyki Satay – orientalna uczta w 30 minut

Szaszłyki Satay to prawdziwa perełka kuchni orientalnej, która zachwyca intensywnym smakiem i niezwykle prostym przygotowaniem. Sekret tkwi w odpowiedniej marynacji mięsa, które kroimy w długie, cienkie paski, a następnie nasączamy mieszanką przyprawy Knorr i sosu sojowego. Już po 10 minutach mięso nabiera głębokiego, wyrazistego aromatu, który jest znakiem rozpoznawczym tej potrawy.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Szaszłyki Satay to doskonała propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej oraz osób ceniących szybkie, ale pełne smaku dania. Sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz!

Na jaką okazję?

To idealne danie na letnie grillowanie, ale równie dobrze sprawdzi się jako szybki obiad czy wczesna kolacja w ciągu tygodnia. Sataye można podać z jaśminowym ryżem o kwiatowym aromacie, domowymi frytkami lub purée z zielonego groszku. Całość warto udekorować świeżymi kiełkami rzodkiewki i listkami kolendry.

Czy wiesz, że?

Sataye wywodzą się z kuchni indonezyjskiej, ale zdobyły ogromną popularność w całej Azji Południowo-Wschodniej. Tradycyjnie podaje się je z sosem na bazie orzeszków ziemnych, jednak wersja z wiórkami kokosowymi i szczypiorkiem również doskonale komponuje się z mięsem.

Dla urozmaicenia

Wypróbuj różne rodzaje mięsa – kurczak to klasyka, ale równie dobrze sprawdzi się wieprzowina czy wołowina. Możesz też eksperymentować z dodatkami do sosu – odrobina soku z limonki nada mu orzeźwiającego charakteru, a płatki chili dodadzą pikanterii.

Zostaw komentarz