Składniki:
Udka z kurczaka
4 sztuki
Rosół z kury Knorr
1 sztuka
Mąka
2 łyżki
Woda
2 litry
Śmietana
1 szklanka
Marchewka
2 sztuki
Rodzynki
20 gramów
Pietruszka
1 sztuka
Sok z 1 cytryny
Ugotowany ryż
150 gramów
Natka pietruszki
0.5 pęczka
Masło
2 łyżki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepołów umyte udka. Zalej je 2 litrami wrzątku z dodaną kostką Rosołu z kury Knorr. Gotuj przez około 40 minut, do miękkości mięsa. Po 15 minutach wsyp pokrojone na plasterki warzywa i kontynuuj gotowanie aż zmiękną.
Krok 2
Wyjmij ugotowane mięso z rosołu i oddziel je od kości.
Krok 3
Do wywaru z warzywami wsyp ryż, mięso kurczaka, rodzynki, sok z cytryny i masło. Doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do sosu. Gotuj, aż danie zgęstnieje. Podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki.
Aromatyczna Potrawka z Drobiu z Ryżem
Delikatna potrawka z drobiu to klasyka polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Soczyste mięso z udek kurczaka, gotowane powoli w aromatycznym wywarze z kostką Rosołu z kury Knorr, nabiera niepowtarzalnego smaku i kruchości. Połączenie miękkiego ryżu, słodkich rodzynek i orzeźwiającego soku z cytryny tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dla kogo?
Potrawka z drobiu z ryżem to idealne danie dla całej rodziny. Delikatne mięso i kremowy sos przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To także świetna propozycja dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu oraz dla zabieganych, którzy szukają pożywnego i prostego w przygotowaniu obiadu.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się doskonale jako sycący obiad w ciągu tygodnia, ale również jako danie na nieformalny obiad rodzinny w weekend. Potrawka z drobiu to również doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Czy wiesz o tym?
Dodanie śmietany rozmieszanej z mąką nie tylko zagęszcza sos, ale również nadaje mu aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku. Pamiętaj, aby dodawać ją na końcu gotowania i już nie doprowadzać potrawy do wrzenia, co zapobiegnie niepożądanemu ścięciu się śmietany.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić potrawkę o groszek zielony, kukurydzę lub posiekane suszone morele zamiast rodzynek. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżeczkę curry lub papryki wędzonej. Potrawkę można również podać z kaszą jęczmienną lub ziemniakami zamiast ryżu.