Składniki:

Kapusta włoska

0.5 sztuki

Pomidory z puszki

1 opakowanie

Bulion warzywny Knorr

2 sztuki

Cebula

2 sztuki

Woda

1.5 litra

Ząbki czosnku

2 sztuki

Cukinia

1 sztuka

Papryka czerwona

1 sztuka

Papryka żółta

1 sztuka

Bazylia

0.5 pęczka

Oliwa z oliwek

100 mililitrów

Starty parmezan

80 gramów

Suszone oregano

1 łyżeczka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Zupa minestrone z kapustą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę. Czosnek pokrój.

Krok 2

Na oliwie z oliwek podsmaż w garnku czosnek i cebulę.

Krok 3

Kiedy czosnek i cebula zrumienią się, wsyp papryki i krótko podsmaż.

Krok 4

Następnie dolej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Wsyp kostki Knorr i oregano.

Krok 5

Pomidory z konserwy posiekaj i także wrzuć do zupy. Wszystko zagotuj.

Krok 6

Na koniec dodaj pozostałe warzywa. Gotuj, aż zmiękną, lecz zachowają sprężystość. Zupę minestrone serwuj oprószoną bazylią i utartym parmezanem.

Zupa minestrone z kapustą – klasyka włoskiej kuchni

Minestrone to prawdziwy skarb włoskiej kuchni – aromatyczna, pełna warzyw zupa, która rozgrzewa ciało i duszę. Nasza wersja z dodatkiem kapusty to doskonałe połączenie tradycji i odżywczych składników. Drobno pokrojone warzywa, aromatyczny czosnek i cebula podsmażone na oliwie z oliwek tworzą bazę tego wyjątkowego dania. Dodanie kostek Knorr i oregano nadaje zupie głęboki smak, a świeża bazylia i starty parmezan stanowią idealne wykończenie.

Dla kogo?

Zupa minestrone to propozycja dla całej rodziny – zarówno dla miłośników kuchni włoskiej, jak i osób poszukujących pożywnego, a jednocześnie lekkiego posiłku. Jest bogata w warzywa, więc spodoba się również osobom dbającym o zdrowe odżywianie. Dzięki prostemu przygotowaniu sprawdzi się także u początkujących kucharzy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Minestrone doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni. To również świetna propozycja na rodzinny posiłek w weekend, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie domowych potraw. Zupa świetnie smakuje także odgrzana następnego dnia, gdy smaki jeszcze bardziej się przenikną.

Czy wiesz, że…

Nazwa „minestrone” pochodzi od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego po prostu zupę. Co ciekawe, nie istnieje jeden kanoniczny przepis na minestrone – w różnych regionach Włoch przygotowuje się ją z sezonowych warzyw dostępnych w danym miejscu. Dzięki temu każda wersja tej zupy jest wyjątkowa i niepowtarzalna.

Dla urozmaicenia

Minestrone możesz podawać na różne sposoby – z ryżem, drobnym makaronem, kaszą pęczak lub chrupiącymi grzankami. Jeśli nie masz pod ręką świeżych warzyw, śmiało możesz wykorzystać mrożone – zupa będzie równie smaczna. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać więcej ziół lub odrobinę ostrej papryczki.

Zostaw komentarz