Składniki:

Schab

400 gramów

Przyprawa do mięs Knorr

30 gramów

Bulionetka wołowa Knorr

1 sztuka

Kapusta

250 gramów

Pieczarki

150 gramów

Cebula

1 sztuka

Majeranek

2 łyżki

Kminek

1 łyżeczka

Olej

2 łyżki

Woda

250 mililitrów

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Schab z kapustą i grzybami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij w paski. Wsyp przyprawę Knorr, zmielony kminek i odłóż na 30 minut.

Krok 2

W międzyczasie poszatkuj kapustę, pokrój grzyby na plasterki, a cebulę na piórka.

Krok 3

Podgrzej łyżkę oleju i podsmaż mięso, następnie odcedź je. Dodaj kolejną łyżkę oleju i wsyp cebulę oraz pieczarki.

Krok 4

Po usmażeniu, wyciągnij je i dodaj kapustę. Dolej 250 mililitrów wody, wsyp Bulionetkę wołową Knorr i duś przez moment, aż kapusta zmięknie.

Krok 5

Wrzuć do niej mięso, cebulę, pieczarki i majeranek. Całość dokładnie wymieszaj. Serwuj z ryżem.

Schab z kapustą i grzybami – klasyka w nowej odsłonie

Aromatyczny schab z kapustą i grzybami to doskonała propozycja na rodzinny obiad, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. To danie łączy w sobie delikatność mięsa z wyrazistym smakiem kapusty i grzybów, tworząc harmonijną kompozycję, która rozgrzewa i syci.

Dla kogo?

Potrawa idealna dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Soczyste kawałki schabu w połączeniu z duszoną kapustą i aromatycznymi grzybami zadowolą zarówno starszych, jak i młodszych domowników. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu osobom ceniącym proste, ale wyraziste smaki polskiej kuchni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Schab z kapustą i grzybami sprawdzi się doskonale na niedzielny obiad z rodziną, ale także jako propozycja na codzienny posiłek. Możesz również zaserwować go podczas spotkania z przyjaciółmi jako alternatywę dla klasycznie pieczonego mięsa. Podany z puszystym ryżem lub kaszą stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek.

Czy wiesz, że?

Sekret tego dania tkwi w odpowiednim doborze grzybów. Najlepiej sprawdzą się suszone prawdziwki lub podgrzybki, które nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Jeśli nie masz pod ręką leśnych grzybów, możesz użyć pieczarek, które również doskonale komponują się z kapustą i mięsem.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z przyprawami! Oprócz klasycznego kminku i majeranku, możesz dodać szczyptę wędzonej papryki lub gałki muszkatołowej. Dla bardziej wyrazistego smaku wzbogać danie łyżką śmietany lub kwaśnej śmietany dodanej tuż przed podaniem. Zamiast ryżu podaj potrawę z ziemniakami puree lub chrupiącym pieczywem.

Zostaw komentarz