Składniki:

Brokuły

500 gramów

Bulionetka drobiowa Knorr

1 sztuka

Śmietana kwaśna

1 szklanka

Cebula dymka

1 sztuka

Ząbki czosnku

3 sztuki

Sos sojowy

2 łyżki

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Cukier

1 łyżeczka

Woda

1 szklanka

medium

średnie

30 min.

4 os.

Brokuły z sosem czosnkowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły ugotuj w wodzie z łyżeczką cukru. Gdy zmiękną, ale pozostaną lekko kruche odcedź warzywa.

Krok 2

Rozgnieć czosnek, a białą część cebulki drobno posiekaj.

Krok 3

Do przygotowanego bulionu wsyp śmietanę, czosnek, sos sojowy, pieprz i cebulę. Potem starannie zmiksuj. Gorące brokuły serwuj z sosem oprószone posiekaną resztą dymki.

Krok 4

Zagotuj kostkę rosołową Knorr z jedną szklanką wody.

Brokuły z sosem czosnkowym – delikatne warzywa w aromatycznym sosie

Brokuły z sosem czosnkowym to doskonała propozycja na szybki i pełnowartościowy posiłek. Soczyste różyczki brokułów, ugotowane do idealnej konsystencji – miękkie, ale wciąż przyjemnie chrupiące, skąpane w kremowym sosie czosnkowym tworzą harmonijne połączenie smaków. Podstawą aromatycznego sosu jest wyrazisty bulion drobiowy, który nadaje całości głębi smakowej.

Dla kogo?

Danie sprawdzi się zarówno dla miłośników lekkiej kuchni, jak i dla osób szukających pożywnego dodatku do obiadu. To również świetna propozycja dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wartościowe posiłki. Brokuły z sosem czosnkowym zasmakują także dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po zielone warzywa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Brokuły w sosie czosnkowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu – idealnie komponują się z kotletem schabowym i ziemniakami lub zapiekaną rybą. To również świetna propozycja na lekką kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Możesz je także zaserwować jako przystawkę podczas rodzinnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Sekret udanego sosu tkwi w wyrazistym bulionie drobiowym, który możesz szybko przygotować z kostki rosołowej. Dodanie odrobiny sosu sojowego wzbogaca smak i nadaje całości głębi. Zielona część cebuli dymki nie tylko pięknie dekoruje danie, ale również dodaje świeżości i lekkiej pikanterii.

Dla urozmaicenia

Wypróbuj różne warianty tego dania – zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego, a brokuły oprósz bułką tartą dla dodatkowej chrupkości. Możesz także wzbogacić sos o ulubione zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, lub dodać odrobinę tartego parmezanu dla bardziej wyrazistego smaku.

Zostaw komentarz