Składniki:

Pierś z kurczaka

3 sztuki

Fix Leczo Knorr

1 opakowanie

Papryka czerwona

1 sztuka

Papryka zielona

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Pomidory

2 sztuki

Oliwa z oliwek

4 łyżki

Woda

1 szklanka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Potrawka z kurczaka z papryką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi potnij w grubą kostkę. W zbliżonej wielkości kawałki pokrój papryki, cebulę oraz pomidory.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z wodą.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przyrumień kurczaka, po czym usuń go z patelni.

Krok 4

Na tej samej patelni zesmaż cebulę i papryki. Dorzuć kurczaka.

Krok 5

Zalej wszystko Fixem i zagotuj. Zredukuj ogień, wsyp pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Gotowe danie serwuj z ryżem.

Potrawka z kurczaka z papryką – domowy obiad w 30 minut

Aromatyczna potrawka z kurczaka z papryką to klasyka polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Soczyste kawałki kurczaka otulone delikatnym sosem, z dodatkiem kolorowych papryk i pomidorów, tworzą danie, które rozgrzewa i syci. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim pokrojeniu składników – gruba kostka sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku, a warzywa zachowują swoją strukturę.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Potrawka z kurczaka to idealne rozwiązanie dla zapracowanych rodziców i wszystkich, którzy cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Dzięki prostemu przygotowaniu i krótkim czasie gotowania, sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegane dni. To także świetna propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem – trudno o niej popełnić kulinarną wpadkę!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako codzienny obiad rodzinny, ale również jako danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Podana w eleganckich miseczkach z dodatkiem świeżej natki pietruszki może zachwycić nawet wybrednych gości. W chłodniejsze dni potrawka doskonale rozgrzewa i dostarcza energii na resztę dnia.

Czy wiesz, że…

Potrawka z kurczaka ma swoje odpowiedniki w wielu kuchniach świata. Francuzi mają swoje coq au vin, Węgrzy – paprykarz, a Włosi – cacciatore. Nasza polska wersja wyróżnia się prostotą i dostępnością składników, które znajdziesz w każdym sklepie przez cały rok.

Dla urozmaicenia

Podstawowy przepis możesz modyfikować według upodobań. Spróbuj dodać cukinię, szpinak lub pieczarki dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych. Zamiast ryżu podaj potrawkę z kaszą pęczak lub ziemniakami puree. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj odrobinę świeżego rozmarynu lub tymianku.

Zostaw komentarz