Składniki:

Kotlety schabowe z kostką

4 sztuki

Ketchup Hellmann's Pikantny

2 łyżki

Przyprawa do mięs Knorr

1 łyżeczka

Boczek wędzony

80 gramów

Ser pleśniowy blue

50 gramów

Miód

3 łyżki

Musztarda Dijon

1 łyżeczka

Whiskey

30 mililitrów

Oliwa z oliwek

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety osusz papierowym ręcznikiem. W każdym z nich wykonaj nacięcie ostrym, cienkim nożem tak, by utworzyć kieszonkę.

Krok 2

Boczek i ser pokrój w małą kostkę i połącz ze sobą. Przygotowanym nadzieniem wypełnij kotlety, po czym zabezpiecz wykałaczkami.

Krok 3

W miseczce wymieszaj ketchup Hellmann's, który doda mięsu aromat BBQ, przyprawę Knorr, miód, musztardę, whiskey oraz oliwę.

Krok 4

Wszystko starannie wymieszaj, po czym w uzyskanej marynacie umieść przygotowane kotlety i odłóż na pół godziny do lodówki.

Krok 5

Grilluj mięso około 5 minut z każdej strony na średnio nagrzanym grillu. Serwuj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy aromat doskonale łączy się z drobiem oraz z sałatą i przykładowo grillowaną ziołową bagietką. Przed serwowaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Soczyste kotlety ze schabu z wyrazistą nutą whiskey i słodyczą miodu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso z kieszonką wypełnioną aromatycznym farszem z boczku i sera nabiera niepowtarzalnego charakteru podczas grillowania. Marynata na bazie ketchupu Hellmann’s, przyprawy Knorr, miodu i whiskey nadaje kotletom głęboki smak i zapewnia idealną chrupkość skórki przy zachowaniu soczystości wnętrza.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Połączenie tradycyjnego schabu z wyrazistym akcentem whiskey zadowoli zarówno amatorów mięsnych potraw, jak i osoby poszukujące nowych, ciekawych smaków. To propozycja dla całej rodziny – soczyste mięso z chrupiącą skórką spodoba się każdemu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kotlety doskonale sprawdzą się podczas letniego grillowania w ogrodzie, ale równie dobrze zaprezentują się na eleganckim obiedzie rodzinnym czy kolacji z przyjaciółmi. To także świetny pomysł na niedzielny obiad, który zachwyci bliskich wyjątkowym smakiem i aromatem.

Czy wiesz, że?

Schab z kością jest znacznie bardziej soczysty i aromatyczny niż ten bez kości. Podczas grillowania kość chroni mięso przed nadmiernym wysuszeniem i wzbogaca jego smak. Whiskey w marynacie nie tylko nadaje charakterystyczny aromat, ale także pomaga zmiękczyć mięso, dzięki czemu kotlety są wyjątkowo delikatne.

Dla urozmaicenia

Kotlety możesz podać z różnymi dodatkami – świetnie komponują się z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem czy kolorową sałatką. Zamiast sosu Hellmann’s Samba możesz przygotować domowy sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu. Dla bardziej wyrazistego smaku do farszu dodaj świeże zioła – tymianek lub rozmaryn.

Słoiki

Zamów Słoiki już teraz!


Zostaw komentarz