Składniki:
Wołowina, część chuda (udziec lub rostbef)
700 gramów
Wołowy łój (lub tłusta wołowina do zmieszania z chudą)
100 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
4 łyżki
łatwe
50 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę zmiel wraz z tłuszczem na grubym sitku maszynki do mielenia. Nieco większe cząstki mięsa zachowają w sobie więcej soku. Prawidłowy hamburger powinien być wykonany z wołowiny, która zawiera nawet do 10% tłuszczu wołowego. W trakcie grillowania topiący się tłuszcz nieco rozluźni strukturę hamburgera, a otaczając zmielone fragmenty mięsa sprawi, że nie będą mogły tak łatwo wydostać się na zewnątrz. Hamburger będzie kruchy i soczysty (warto rozważyć to przy wyborze mięsa).
Krok 2
Wymieszaj mieloną wołowinę z Przyprawą do grilla Knorr, która nada daniu interesującego lekko orzechowo-ziołowego aromatu. Przygotowując mięso na hamburgery nie dodawaj jednak zbyt wielu składników ani przypraw.
Krok 3
Podziel mięso na porcje po około 120 g. W trakcie grillowania hamburger straci około 20% swojej wagi. Burger o wadze 100 g będzie pasował rozmiarem do bułek, które znajdziesz w supermarkecie.
Krok 4
Mięso ukształtuj w okrągłe medaliony o grubości dwóch centymetrów. Podczas kształtowania mięsa lekko zmocz dłonie i nóż. Mięso nie będzie się przylepiało i łatwiej będzie je uformować. Grube kotlety będą bardziej soczyste.
Krok 5
Wskazane jest uformowane kotlety odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Burgery lepiej się połączą i prościej będzie je obracać.
Krok 6
Przygotowane burgery umieszczaj na porządnie nagrzanym grillu, aby mięso na wierzchu natychmiast się zarumieniło. Zatrzyma ono wówczas wszystkie soki wewnątrz. Poziom wypieczenia mięsa łatwo można określić, kiedy na powierzchni mięsa ukażą się pierwsze kropelki płynów. Będzie to wskazywać, że mięso w środku jest średnio wypieczone.
Soczyste Mięso na Burgery – Amerykańska Klasyka na Twoim Grillu
Prawdziwy burger to kwintesencja amerykańskiej kuchni i król każdego grilla. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa! Wybierz wołowinę z udźca lub rostbef zawierającą około 10% tłuszczu, który podczas grillowania nada burgerom niepowtarzalną soczystość i kruchość. Zmiel mięso na grubym sitku – większe kawałki zatrzymają więcej soku, co przełoży się na intensywniejszy smak.
Delikatnie wymieszaj zmieloną wołowinę z Przyprawą do grilla Knorr, która wprowadzi orzechowo-ziołowe nuty. Pamiętaj, by nie przesadzić z dodatkami – prawdziwy burger powinien eksponować smak mięsa. Uformuj medaliony o grubości około 2 cm, zwilżając dłonie wodą dla łatwiejszego formowania. Gotowe burgery odstaw na godzinę w chłodne miejsce, by się dobrze skleiły.
Dla kogo?
Soczyste burgery zadowolą każdego miłośnika mięsnych potraw. Szczególnie docenią je osoby ceniące klasyczne smaki w najlepszym wydaniu. Dzięki odpowiednio dobranemu mięsu i technice przygotowania, nawet wybredni mięsożercy będą zachwyceni intensywnym smakiem i idealną konsystencją.
Na jaką okazję?
Idealne na letnie spotkania przy grillu, rodzinne obiady czy nieformalne przyjęcia w ogrodzie. Przygotowanie burgerów to także świetna okazja, by pokazać swoje kulinarne umiejętności i zaskoczyć gości domowym, znacznie lepszym od fast-foodowego, burgerem.
Czy wiesz, że?
Stopień wysmażenia burgera łatwo określić obserwując pojawiające się na powierzchni kropelki soków – oznaczają one, że mięso w środku jest średnio wysmażone (medium rare). Możesz dostosować czas grillowania do własnych preferencji: od krwistego (rare) po dobrze wysmażone (well done).
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z dodatkami! Klasyczne burgery podaje się w pszennych bułkach, które warto na chwilę położyć na grillu. Możesz też wypróbować delikatnie słodkie brioszki, które doskonale komponują się z soczystym mięsem. Dodaj ulubione sosy, warzywa i sery, by stworzyć własną, niepowtarzalną kompozycję.