Składniki:
Spaghetti
500 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
2 sztuki
Cebula
1 sztuka
Pomidory
8 sztuk
Starty żółty ser
1 szklanka
Suszone oregano
10 gramów
Oliwa z oliwek
80 mililitrów
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj w kostkę i zrumień. Pomidory zalej wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
Krok 2
Pokrusz Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr do pomidorów i wymieszaj. Wsyp całość do cebuli, dodaj oregano i smaż przez około 8 minut.
Krok 3
W tym samym czasie ugotuj makaron al dente. Potem go odcedź.
Krok 4
Ugotowany makaron zalej sporządzonym sosem pomidorowym. Przed serwowaniem skrop danie oliwą z oliwek i obsyp startym serem.
Klasyczne Spaghetti z Pomidorami
Odkryj smak prawdziwej włoskiej kuchni z naszym przepisem na spaghetti z pomidorami. To danie, które łączy w sobie prostotę i wyrazisty smak dojrzałych pomidorów, aromatycznego czosnku i ziół. Delikatny makaron oblany aksamitnym sosem pomidorowym, zwieńczony odrobiną oliwy z oliwek i posypany parmezanem, to kwintesencja śródziemnomorskich smaków.
Dla kogo?
Spaghetti z pomidorami to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają klasyczny smak makaronu, a dorośli docenią głębię aromatów. To także świetna opcja dla wegetarian szukających sycącego i pełnowartościowego dania.
Na jaką okazję?
Ten przepis sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co czyni go idealnym rozwiązaniem na dni, gdy mamy mało czasu na gotowanie, ale nie chcemy rezygnować z pełnowartościowego posiłku.
Czy wiesz, że?
Sekret doskonałego spaghetti tkwi w jakości pomidorów. Najlepiej wybierać dojrzałe, soczyste okazy, które nadadzą sosowi intensywny smak i kolor. Tradycyjnie Włosi używają pomidorów San Marzano, które są mięsiste i mają mniej pestek.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić swoje spaghetti dodając świeżą bazylię, suszone pomidory lub odrobinę ostrej papryczki dla pikantnego akcentu. Warto też eksperymentować z różnymi rodzajami serów – oprócz parmezanu świetnie sprawdzi się pecorino romano lub grana padano.