Składniki:

Rosół z kury Knorr

2 sztuki

Woda-wrzątek

1 litr

Marchewka

1 sztuka

Ziemniaki

3 sztuki

Seler

1 sztuka

Kapusta włoska lub biała

100 gramów

Mrożony groszek

50 gramów

Mrożona fasolka szparagowa

50 gramów

Pomidory - 100 gramów lub koncentrat pomidorowy - 30 gramów

Kwaśna śmietana

1 szklanka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Zupa jarzynowa z groszkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztop kostki bulionowe Rosół z kury Knorr w 1 litrze gotującej się wody.

Krok 2

Opłucz marchew. Ziemniaki oraz selera obierz i pokrój na kostki. Kapustę poszatkuj w paski.

Krok 3

Wrzuć do rosołu marchew, po paru minutach selera i ziemniaki. Gotuj 10 minut, wsyp kapustę, groszek oraz fasolkę szparagową.

Krok 4

Gotuj warzywa aż będą miękkie. Dodaj pomidory albo koncentrat i doprowadź do wrzenia. Serwuj z kwaśną śmietaną.

Zupa jarzynowa z groszkiem – kolorowa uczta dla całej rodziny

Zupa jarzynowa z groszkiem to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów na Twoim talerzu. Ten klasyczny przepis łączy w sobie bogactwo warzyw w aromatycznym bulionie, tworząc pożywne i rozgrzewające danie. Sekret doskonałej zupy jarzynowej tkwi w odpowiedniej kolejności dodawania składników – najpierw gotujemy najtwardsze warzywa, by delikatniejsze zachowały swoją strukturę i nie rozgotowały się.

Dla kogo?

Zupa jarzynowa z groszkiem to idealne danie dla całej rodziny. Bogata w witaminy i składniki odżywcze, zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. To doskonały sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety. Lekka konsystencja i delikatny smak sprawią, że nawet niejadki z przyjemnością sięgną po dokładkę.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako sycący obiad w chłodne dni lub lekka kolacja przez cały rok. To także świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad – możesz przygotować ją wcześniej, a jej smak będzie jeszcze lepszy następnego dnia. Zupa jarzynowa to również doskonały pomysł na szybki posiłek w zabiegane dni powszednie.

Czy wiesz, że?

Zupę jarzynową możesz doprawić na wiele sposobów. Tradycyjnie pasuje do niej lubczyk, natka pietruszki lub koperek, ale możesz eksperymentować z oregano, a nawet orientalną kolendrą. Dodatek pomidorów lub koncentratu pomidorowego nadaje zupie przyjemną kwasowość i głębię smaku.

Dla urozmaicenia

Podawaj zupę z łyżką kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Możesz też eksperymentować z rodzajami kapusty – równie dobrze sprawdzi się włoska jak i biała. Fasolkę szparagową wybierz według upodobań – zieloną lub żółtą. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać świeżo mielony czarny pieprz lub odrobinę soku z cytryny.

Zostaw komentarz