Składniki:
Ryż
1 szklanka
Fix Chili con carne Knorr
1 sztuka
Mięso wołowe
20 dekagramów
Czerwona papryka
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Puszka kukurydzy
1 sztuka
Puszka czerwonej fasoli
1 sztuka
Woda
1 szklanka
Ząbek czosnku
3 sztuki
Szczypiorek
Pieprz czarny mielony
1 szczypta
Olej
3 łyżki
łatwe
60 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż umieść w zimnej wodzie i namaczaj (powinien pozostać tam przez godzinę).
Krok 2
Pomidory i cebulę opłucz. Cebulę i czosnek zdejmij ze skórek, a pomidory zalej wrzątkiem, po czym obierz ze skórek.
Krok 3
Zmiksuj cebulę, czosnek i pomidory do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Krok 4
Ryż po godzinie namaczania odcedź i przysmaż na patelni z olejem. Ryż powinien nabrać złocistego koloru.
Krok 5
Do jasnozłotego ryżu wsyp mieszankę utworzoną z warzyw.
Krok 6
Wymieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml chłodnej wody i wlej do ryżu. Gotuj, aż ryż pochłonie wodę.
Ryż po meksykańsku – kolorowa fiesta smaków
Ryż po meksykańsku to prawdziwa eksplozja kolorów i aromatów prosto z gorących regionów Ameryki Łacińskiej. Ten przepis łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni meksykańskiej – intensywny smak pomidorów, delikatną słodycz kukurydzy i charakterystyczną pikantność papryczek chili. Sekret udanego dania tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu, który najpierw moczymy, a następnie podsmażamy do złocistego koloru, dzięki czemu zachowuje idealną konsystencję.
Dla kogo?
Ryż po meksykańsku to doskonała propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i osób poszukujących sycącego, a jednocześnie kolorowego dania. Sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do grillowanych mięs. Jest też świetną opcją dla wegetarian – wystarczy pominąć dodatek mięsny i skupić się na bogactwie warzyw strączkowych.
Na jaką okazję?
To danie idealnie sprawdzi się jako szybki obiad w środku tygodnia, gdy brakuje czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś pożywnego. Ryż po meksykańsku świetnie nadaje się również do przygotowania na większe spotkania z przyjaciółmi – można go podać w formie bufetu wraz z dodatkami takimi jak guacamole czy kwaśna śmietana.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO! Fasola i kukurydza, które są podstawą wielu meksykańskich potraw, w tym naszego ryżu, były uprawiane przez starożytne cywilizacje Mezoameryki już tysiące lat temu.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić swój ryż po meksykańsku o kawałki grillowanego kurczaka lub wołowiny. Ciekawym dodatkiem będą także świeże zioła – kolendra nada potrawie autentycznego, meksykańskiego charakteru. Dla miłośników ostrych smaków polecamy dodatkową porcję posiekanej papryczki jalapeno.