Składniki:

Żeberka wieprzowe

2 kilogramy

Sos Hellmann's Original BBQ

4 łyżki

Przyprawa do grilla Knorr

1 łyżka

Miód płynny

4 łyżki

Burbon

30 mililitrów

Otarta skórka z 2 limonek

Sok z 2 limonek

Ząbki czosnku

2 sztuki

Sos sojowy

2 łyżki

Chilli w płatkach

1 łyżeczka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę i sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj żeberka, owiń folią i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Krok 3

Po upływie tego czasu umieść żeberka na nagrzanym grillu i piecz około 20 minut. Obracaj żeberka regularnie, by nie dopuścić do przypalenia. W trakcie grillowania smaruj je resztą marynaty. Upieczone żeberka serwuj z sosem Hellmann's Steak, który uzupełni smak dania, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką – kulinarna symfonia smaków

Soczyste, kruche i aromatyczne – takie właśnie są nasze miodowe żeberka z Burbonem i limonką. To danie, które zachwyca harmonią smaków: słodycz miodu przełamana ostrością chili, głębia Burbonu wzbogacona kwaskowatością limonki. Marynata przenika mięso, nadając mu niepowtarzalny charakter i sprawiając, że żeberka dosłownie rozpływają się w ustach.

Dla kogo?

Miodowe żeberka to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i mięsnych przysmaków. Docenią je zarówno fani klasycznej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych, intrygujących połączeń smakowych. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy – soczyste mięso odchodzące od kości i lśniąca glazura miodowa to gwarancja kulinarnej satysfakcji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealne na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne grillowanie czy weekendowy obiad. Żeberka świetnie sprawdzą się podczas letnich imprez w ogrodzie, ale dzięki możliwości przygotowania na patelni grillowej, możesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, niezależnie od pogody. To danie, które tworzy atmosferę święta i zachęca do wspólnego biesiadowania.

Czy wiesz, że?

Dodatek soku z limonki w marynacie nie tylko nadaje potrawie orzeźwiający aromat, ale również pomaga w kruszeniu mięsa. Kwas cytrusowy delikatnie rozbija włókna mięśniowe, dzięki czemu żeberka pozostają miękkie i soczyste nawet po dłuższym pieczeniu. Z kolei Burbon dodaje głębi i charakterystycznej nuty, która wyróżnia to danie spośród innych przepisów na żeberka.

Dla urozmaicenia

Podawaj żeberka z sosem Hellmann’s Steak o charakterystycznej nucie BBQ, który doskonale dopełni smak potrawy. Jako dodatki świetnie sprawdzą się domowe frytki, nachosy lub ziemniaki pieczone w ziołach. Dla równowagi smaków warto zaserwować również świeżą surówkę z białej lub czerwonej kapusty.

Zostaw komentarz