Składniki:

Makaron tagliatelle szpinakowy

300 gramów

Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr

1 opakowanie

Łosoś filet

500 gramów

Cebula

1 sztuka

Skórka otarta z 1 cytryny

Pieprz czarny świeżo mielony

1 szczypta

Szafran

1 szczypta

Wino białe

100 mililitrów

Śmietana 30%

200 mililitrów

Oliwa z oliwek

4 łyżki

Świeży tymianek do dekoracji

Wiórki drewniane do wędzenia

1 garść

medium

średnie

35 min.

4 os.

Tagliatelle ze szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść, opłucz i wysusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 identyczne kawałki. Każdą część polej oliwą, posyp startą skórką z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na parę minut.

Krok 2

Cebulę posiekaj w małą kostkę i zeszklij na gorącej oliwie. Wlej wino, wsyp szafran i gotuj aż płyn odparuje.

Krok 3

Zawartość saszetki Knorr wymieszaj ze śmietaną i dodaj na patelnię. Doprowadź do wrzenia, potem zredukuj ogień i gotuj przez 2 minuty. Odłóż na bok.

Krok 4

Przygotuj patelnię (najlepiej z metalowym uchwytem), którą będziesz mógł/mogła włożyć do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię nagrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i umieść kratkę. Na kratce połóż kawałki ryby, całość nakryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię umieść w rozgrzanym do 200° C piekarniku na 10 minut.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wrzącej wodzie, odcedź, po czym dodaj do wcześniej przygotowanego sosu i zamieszaj. Doprowadź ponownie do wrzenia.

Krok 6

Ugotowany makaron rozłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu umieść filet wędzonej ryby, potrawę przyozdobij listkami świeżego tymianku i serwuj.

Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym łososiem w sosie szafranowym

Wyobraź sobie połączenie delikatnego, wędzonego łososia z aksamitnym sosem szafranowym i zielonymi wstążkami szpinakowego tagliatelle. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem! Sekret tej potrawy tkwi w specjalnej metodzie wędzenia łososia z dodatkiem drewnianych wiórków, które nadają rybie niepowtarzalny aromat, oraz w szafranie, który wzbogaca sos o złocisty kolor i wyjątkowy smak.

Dla kogo?

Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym łososiem to propozycja dla miłośników wyrafinowanych smaków i osób ceniących sobie kulinarne eksperymenty. Danie zadowoli zarówno fanów owoców morza, jak i tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych makaronów z sosem pomidorowym czy bolońskim.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad w weekend. Elegancki wygląd i harmonijne połączenie smaków sprawią, że danie sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji, gdy chcesz zaimponować bliskim swoimi kulinarnymi umiejętnościami.

Czy wiesz, że?

Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, nazywana często „czerwonym złotem”. Do produkcji 1 kg szafranu potrzeba około 150 000 kwiatów krokusa! Wystarczy jednak szczypta, by nadać potrawie charakterystyczny kolor i aromat. Pamiętaj, by nie przesadzić z ilością – zbyt dużo szafranu może nadać daniu goryczki.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami ryb – zamiast łososia sprawdzi się również pstrąg czy dorsz. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu odrobinę chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Danie możesz wzbogacić także o grillowane warzywa, np. cukinię czy paprykę.

Zostaw komentarz