Składniki:
Mielona wieprzowina z szynki
500 gramów
Kajzerki
2 sztuki
Mleko
0.5 szklanki
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr
1 opakowanie
Jajko
1 sztuka
Białe wytrawne wino
0.5 szklanki
Suszona żurawina
100 gramów
Natka pietruszki
1 pęczek
Tymianek suszony
0.5 łyżki
Olej do smażenia
3 łyżki
Mąka pszenna
2 łyżki
Śmietana 12%
1 szklanka
łatwe
28 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz bułkę w mleku i zaczekaj aż wchłonie płyn. Potem wyciśnij, dodaj do surowego jajka, mięsa, żurawiny i wymieszaj z przyprawą Knorr - doda ona daniu właściwego smaku i ulepszy konsystencję pulpecików.
Krok 2
Po przyprawieniu mięsa podziel je na niewielkie porcje i uformuj z niego kulki o wielkości dwu centymetrowej.
Krok 3
Mięsne kuleczki obsyp mąką pszenną i przyrumień na średnio nagrzanym oleju. Zalej winem, krótko pogotuj aż wino odparuje do połowy, a następnie wlej śmietanę. Uzyskany sos gotuj do zgęstnienia. Na końcu przypraw go posiekanymi ziołami - tymiankiem i natką pietruszki. Serwuj np. z kaszą jaglaną.
Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina
Odkryj niezwykłe połączenie smaków w naszych klopsikach z suszoną żurawiną w aksamitnym sosie z białego wina. To danie, które zachwyca delikatnością mięsa i wyrazistością dodatków. Soczyste klopsiki skrywają w sobie słodko-kwaśne niespodzianki w postaci żurawiny, a kremowy sos dopełnia całość, tworząc harmonijną kompozycję.
Dla kogo?
Klopsiki z żurawiną to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowym wydaniu. Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki uniwersalnemu charakterowi zadowolą podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci, które z pewnością docenią słodkawe akcenty żurawiny.
Na jaką okazję?
To danie sprawdzi się na niedzielny obiad, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. Możesz również zaskoczyć gości podczas przyjęcia, serwując klopsiki w formie eleganckich koreczków jako przekąskę. Świetnie sprawdzą się także na świątecznym stole jako alternatywa dla tradycyjnych dań.
Czy wiesz, że?
Żurawina nie tylko dodaje klopsikom wyjątkowego smaku, ale jest również skarbnicą witamin i przeciwutleniaczy. Białe wino używane do sosu nadaje potrawie szlachetnego aromatu, a podczas gotowania alkohol odparowuje, pozostawiając jedynie wyrazisty smak. Świeże zioła – tymianek i natka pietruszki – to nie tylko dekoracja, ale także źródło cennych składników odżywczych.
Dla urozmaicenia
Klopsiki możesz podać na wiele sposobów – z kaszą jaglaną, ryżem lub puree ziemniaczanym. Jeśli wolisz lżejszą wersję sosu, zastąp wino bulionem warzywnym lub wodą. Doskonałym dodatkiem będzie również zielona sałatka z pomidorkami koktajlowymi, która wprowadzi świeżość i równowagę do dania.