Składniki:

Karkówka bez kości

1 kilogram

Sos do pieczeni ciemny Knorr

Pieczarki

500 gramów

Cebule

2 sztuki

Tarta bułka

2 łyżki

Posiekany pęczek natki

1 sztuka

Śmietana

100 mililitrów

Olej słonecznikowy

50 mililitrów

Przyprawa do karkówki Knorr

1 opakowanie

medium

średnie

60 min.

4 os.

Karkówka z pieczarkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki opłucz i potnij w plastry. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie razem podsmaż na patelni.

Krok 2

Przypraw farsz do smaku łyżeczką Przyprawy do karkówki Knorr. Wsyp do niego dwie łyżki bułki tartej, drobno posiekaną natkę pietruszki i starannie wymieszaj.

Krok 3

Oczyść mięso z błonek, potem wykonaj szerokie nacięcie wzdłuż kawałka. Włóż farsz do nacięcia, mięso obtocz w pozostałej Przyprawie do karkówki Knorr.

Krok 4

Włóż wszystko do torebki dołączonej do przyprawy Knorr. Zamknij za pomocą klipsa i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia rozerwij torebkę, aby przyrumienić powierzchnię schabu.

Krok 5

Wylej na patelnię sos, który powstał w trakcie pieczenia. Wsyp do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr i śmietanę, a następnie całość zagotuj.

Krok 6

Przed serwowaniem pokrój mięso na plastry i polej przygotowanym sosem.

Karkówka z pieczarkami – klasyk w nowej odsłonie

Soczysta karkówka faszerowana aromatycznymi pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne mięso w połączeniu z grzybowym farszem tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa oraz doprawieniu go Przyprawą do karkówki Knorr, która nadaje całości wyrazistego charakteru.

Dla kogo?

Karkówka z pieczarkami to danie, które spodoba się zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom poszukującym nowych doznań kulinarnych. Jest sycąca i aromatyczna, więc z pewnością zadowoli głodnych domowników po pracowitym dniu. Dzięki prostocie wykonania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przygotowaniem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To uniwersalne danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad w niedzielę, jak i podczas uroczystych kolacji z przyjaciółmi. Elegancko podana karkówka z pieczarkami może być gwiazdą świątecznego stołu, ale równie dobrze sprawdzi się jako codzienny, pożywny posiłek, który zaspokoi apetyt całej rodziny.

Czy wiesz o tym?

Pieczenie mięsa w specjalnej torebce to świetny sposób na zachowanie jego soczystości. Dzięki temu karkówka pozostaje miękka i soczysta w środku, a rozerwanie torebki pod koniec pieczenia pozwala uzyskać apetyczną, zarumienioną skórkę. Sos powstały podczas pieczenia to prawdziwy skarbiec smaku – nie wylewaj go!

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z farszem dodając do pieczarek różne zioła – tymianek, rozmaryn czy oregano. Możesz też wzbogacić go o suszone pomidory lub oliwki. Karkówkę podawaj z pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub kolorowym ryżem. Dla miłośników lżejszych dodatków świetnie sprawdzi się sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi i balsamicznym dressingiem.

Zostaw komentarz