Składniki:

Makaron cannelloni

12 sztuk

Fix Spaghetti Bolognese Knorr

1 opakowanie

Szpinak świeży, garstka

3 sztuki

Ser feta

100 gramów

Cebula

2 sztuki

Bakłażan

1 sztuka

Cukinia

1 sztuka

Papryka czerwona

1 sztuka

Śmietana 36%

250 mililitrów

Bazylia

Ser żółty, starty

4 łyżki

Oliwa

4 łyżki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Cannelloni z serem feta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zrumień posiekaną jedną cebulę, dodaj śmietanę i dopraw według gustu. Sos gotuj przez 3 minuty.

Krok 2

Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w małą kostkę i podsmaż na gorącej oliwie. Dolej 250 ml wody, wsyp Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, dodaj listki bazylii i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj przez 5 minut. Przygotowany sos przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Drugą cebulę posiekaj w kostkę i zrumień na oliwie. Dodaj szpinak i podsmaż moment razem – na końcu wsyp pokruszony ser i zamieszaj.

Krok 4

Napełnij przygotowanym szpinakiem makaron. Wypełnione rurki umieść w naczyniu na sosie z warzyw.

Krok 5

Całość polej kremowym sosem i równomiernie obsyp tartym serem. Naczynie umieść w rozgrzanym do 180 °C piekarniku i zapiekaj przez 40 minut. Gotowe danie przyozdób listkami świeżej bazylii.

Cannelloni z serem feta i warzywami – klasyka w nowej odsłonie

Odkryj wyjątkowe połączenie smaków w naszych cannelloni z serem feta! To danie, które zachwyca harmonią wyrazistego sera i delikatnych warzyw. Rurki makaronowe wypełnione kremowym szpinakiem i serem feta, otulone aromatycznym sosem warzywnym i delikatną śmietaną, tworzą kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Cannelloni z serem feta to propozycja dla miłośników śródziemnomorskich smaków i wegetariańskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetna opcja dla osób poszukujących pełnowartościowego dania bez mięsa, które jednocześnie jest sycące i bogate w warzywa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To eleganckie danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy kolację z bliskimi. Cannelloni z serem feta to również doskonały wybór na przyjęcie w stylu włoskim lub gdy chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, a jednocześnie domowym i przytulnym. Podane z lampką wina i świeżą sałatką, stworzą niezapomniany kulinarny duet.

Czy wiesz, że?

Ser feta pochodzi z Grecji i tradycyjnie wytwarzany jest z owczego lub koziego mleka. W połączeniu ze szpinakiem tworzy klasyczny duet smaków znany z wielu śródziemnomorskich potraw. Bazylią, którą dekorujemy nasze cannelloni, nie tylko dodaje aromatu, ale także wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwzapalne.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem, dodając suszone pomidory, oliwki lub orzechy pinii. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wzbogać sos odrobiną chili. Dla bardziej kremowej konsystencji, dodaj do nadzienia ricottę lub mascarpone. Cannelloni możesz też przygotować wcześniej i przechować w lodówce, zapiekając je tuż przed podaniem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF