Składniki:

Makaron wstążki

400 gramów

Ser typu rokpol

200 gramów

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Śmietanka

250 mililitrów

medium

średnie

25 min.

4 os.

Tagliatelle w sosie serowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ser na małe kawałeczki, roztop go w rondelku na niskim ogniu, cały czas mieszając.

Krok 2

Wlej do niego szklankę śmietany, cały czas mieszając. Potem pokrusz przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 3

W tym czasie ugotuj makaron.

Krok 4

Wrzuć wstążki do sporządzonego sosu.

Krok 5

Przygotowane danie możesz serwować z bazylią świeżą i parmezanem.

Kremowe Tagliatelle w Sosie Serowym

Delikatne wstążki tagliatelle otulone aksamitnym sosem serowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten klasyczny włoski przysmak w naszej wersji zyskuje wyjątkowy charakter dzięki aromatycznej przyprawie Knorr, która idealnie podkreśla głębię smaku sera.

Dla kogo?

Tagliatelle w sosie serowym to doskonały wybór dla miłośników kuchni włoskiej oraz wszystkich, którzy cenią sobie proste, a jednocześnie wyraziste w smaku dania. To również świetna propozycja dla zabieganych osób, które pragną przygotować sycący posiłek w zaledwie kilkanaście minut.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten kremowy makaron sprawdzi się zarówno jako szybki obiad w środku tygodnia, jak i jako elegancka kolacja przy świecach. Możesz również zaserwować go podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi – z pewnością docenią jego bogaty smak i kremową konsystencję.

Czy wiesz, że?

Tagliatelle to tradycyjny włoski makaron pochodzący z regionu Emilia-Romania. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „tagliare”, oznaczającego „ciąć”. Szersze wstążki tagliatelle doskonale komponują się z gęstymi, kremowymi sosami, które idealnie przylegają do ich powierzchni.

Dla urozmaicenia

Aby wzbogacić smak dania, możesz dodać do sosu podsmażone pieczarki, chrupiący boczek lub delikatne kawałki kurczaka. Świeże zioła, takie jak bazylia, tymianek czy rozmaryn, nadadzą potrawie aromat, a garść orzechów włoskich lub pinii wprowadzi przyjemną chrupkość.

Zostaw komentarz