Składniki:

Mięso mielone

750 gramów

Bulionetka wołowa Knorr

1 sztuka

Grzyby

100 gramów

Cebula

1 sztuka

Jajka

3 sztuki

Śmietana

100 mililitrów

Starty żółty ser

120 gramów

Natka pietruszki

1 łyżka

Ciasto francuskie

1 kilogram

Masło

1 łyżka

easy

łatwe

60 min.

6 os.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby i cebulę pokrój, a następnie podsmaż na maśle.

Krok 2

Na patelnię dodaj mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz Bulionetkę wołową Knorr i całość przesmaż.

Krok 3

Potem wsyp starty ser, dodaj 2 jajka i dolej śmietanę. Starannie wymieszaj całość. Płat ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i rozłóż farsz mięsny. Zwiń ciasto w roladę i zaklej końcówki.

Krok 4

Posmaruj ciasto na wierzchu resztą jajka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30 minut.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego – kulinarna wszechstronność na Twoim stole

Szukasz dania, które zachwyci domowników i gości? Rolada mięsna z ciasta francuskiego to prawdziwy kulinarny skarb! Chrupiące ciasto skrywające soczysty farsz z mięsa mielonego, aromatycznych grzybów i cebuli, doprawiony Bulionetką wołową Knorr, tworzy harmonijne połączenie smaków. Delikatna śmietana i ser nadają całości kremowej konsystencji, a świeża pietruszka dodaje orzeźwiającego akcentu. Ten prosty w przygotowaniu przysmak piecze się zaledwie 30 minut w temperaturze 180°C, a efekt zachwyca zarówno oczy, jak i podniebienie.

Dla kogo?

Rolada z ciasta francuskiego to doskonała propozycja dla osób poszukujących nowych, ciekawych pomysłów na dania mięsne. Spodoba się zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom ceniącym kulinarne eksperymenty. To także świetna opcja dla zapracowanych, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale efektowne dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta wielozadaniowa potrawa sprawdzi się w wielu sytuacjach! Podana z dodatkiem sałatki będzie doskonałym obiadem dla rodziny, pokrojona w plastry stanie się elegancką przystawką na przyjęciu, a na zimno może być smaczną przekąską na piknik czy do pracy. Rolada świetnie prezentuje się na stole zarówno podczas codziennych posiłków, jak i świątecznych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie zawdzięcza swoją wyjątkową strukturę dużej zawartości tłuszczu i specjalnej technice wałkowania. Tradycyjnie przygotowywane jest z masła, choć w gotowych produktach sklepowych często stosuje się olej. To właśnie dzięki warstwowej strukturze ciasto tak pięknie wyrasta i zyskuje charakterystyczną chrupkość.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z farszem! Możesz użyć różnych rodzajów grzybów – leśnych, pieczarek, borowików suszonych czy mrożonych. Ciekawy efekt da dodanie suszonych pomidorów, oliwek czy różnych gatunków sera. Rolada świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zostaw komentarz