Składniki:

Placki tortilla

8 sztuk

Fix Chili con carne Knorr

1 opakowanie

Woda

200 mililitrów

Wołowina

300 gramów

Cebula

1 sztuka

Papryka czerwona

1 sztuka

Kukurydza z puszki

1 opakowanie

Fasola czerwona

1 opakowanie

Starty ser cheddar

6 łyżek

Marynowane papryczki Jalapeno

1 sztuka

Świeża kolendra

1 pęczek

Oliwa

30 mililitrów

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Meksykańskie burrito

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż wołowinę. Potem wsyp pokrojoną w paski cebulę i paprykę, odcedzoną kukurydzę oraz fasolę.

Krok 2

Wymieszaj fix z 200 ml wody i dodaj do smażących się składników. Gotuj około 10 minut, przed końcem wsyp pokrojoną kolendrę i papryczkę Jalapeno. Odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Na rozłożone placki wyłóż farsz, po czym zwiń tortille w koperty i umieść w naczyniu do zapiekania.

Krok 4

Górę burrito posyp startym serem cheddar i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Serwuj z kwaśną śmietaną i guacamole.

Meksykańskie Burrito – Smak Słonecznego Meksyku na Twoim Talerzu

Meksykańskie burrito to prawdziwa uczta dla podniebienia! Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażona wołowina łączy się z soczystą papryką, słodką kukurydzą i kremową fasolą, tworząc aromatyczny farsz, który otulony w miękką pszenną tortillę i zapiekany pod kołderką cheddara zachwyci każdego miłośnika egzotycznych smaków.

Dla kogo?

Burrito to doskonały wybór zarówno dla rodzinnego obiadu, jak i nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Dzięki możliwości dostosowania poziomu ostrości, zadowoli zarówno miłośników łagodnych smaków, jak i tych, którzy lubią kulinarne wyzwania. To także świetna propozycja dla zabieganych – przygotowane wcześniej można szybko odgrzać przed podaniem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Meksykańskie burrito sprawdzi się idealnie na weekendowy obiad, wieczór filmowy czy spotkanie przy meczu. To również doskonała propozycja na nieformalne przyjęcie – możesz przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. Podane z kwaśną śmietaną i domowym guacamole stworzy niezapomnianą ucztę.

Czy wiesz, że…

Tradycyjne burrito pochodzi z północnego Meksyku i w oryginalnej wersji zawiera głównie mięso i fasolę. Nazwa „burrito” oznacza „mały osioł” – prawdopodobnie dlatego, że złożona tortilla przypomina tobołki, które nosiły te zwierzęta. W Meksyku burrito jest często spożywane jako szybki posiłek w ciągu dnia.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z nadzieniem! Spróbuj dodać marchewkę, przecier pomidorowy lub aromatyczne zioła prowansalskie. Jeśli lubisz ostre smaki, wzbogać farsz pieprzem kajeńskim lub dodatkową porcją papryczki jalapeño. Wegetariańska wersja z większą ilością fasoli, kukurydzy i warzyw również zachwyci smakiem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF