Składniki:
Mąka jaglana
150 gramów
Mąka ziemniaczana
50 gramów
Mąka ryżowa
70 gramów
Cukier puder
120 gramów
Laska wanilii
1 sztuka
Masło
140 gramów
Jajko
1 sztuka
Woda
1 łyżka
Twarde jabłka
1.4 kilograma
Cynamon
1 szczypta
Woda
2 łyżki
Cukier brązowy
1 łyżka
Płatki migdałowe
80 gramów
łatwe
30 min.
8 os.
60
180
tortownica 26 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej na stolnicę mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową. Wsyp cukier puder, dodaj ziarna z przekrojonej laski wanilii, zimne masło pokrojone oraz jajko i łyżkę wody. Zagnieć szybko, aby połączyć składniki.
Krok 2
Podziel ciasto na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłóż spód formy tortowej pokrytej papierem do pieczenia i włóż na przynajmniej pół godziny do lodówki. Drugą część ciasta umieść w zamrażarce.
Krok 3
Jabłka opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka i wraz z cynamonem, wodą i cukrem, duś do chwili, aż część jabłek się rozpadnie.
Krok 4
Ułóż jabłka na wychłodzonym spodzie.
Krok 5
Schłodzone ciasto zetrzyj tarką na warstwę jabłek i posyp rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wypiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Szarlotka bezglutenowa – tradycyjny smak w nowoczesnym wydaniu
Odkryj wyjątkowy smak szarlotki bezglutenowej, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. To kruche ciasto przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych – jaglanej, ziemniaczanej i ryżowej, które tworzą idealnie delikatny spód. Na nim układamy aromatyczne jabłka duszone z cynamonem, a całość wieńczymy kruszonką i płatkami migdałowymi.
Sekret tej szarlotki tkwi w perfekcyjnym połączeniu składników – kruche ciasto harmonijnie współgra z soczystym, cynamonowym nadzieniem jabłkowym. Każdy kęs to podróż do krainy bezglutenowych smaków, które niczym nie ustępują tradycyjnym wypiekom.
Dla kogo?
Szarlotka bezglutenowa to doskonały wybór nie tylko dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. To propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie różnorodność kulinarną i lubią eksperymentować z nowymi wersjami klasycznych deserów. Docenią ją zarówno tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych smaków.
Na jaką okazję?
Jak każda szarlotka, również ta bezglutenowa wersja sprawdzi się w każdej sytuacji! Będzie idealnym dopełnieniem niedzielnego obiadu, popołudniowej kawy z przyjaciółmi czy świątecznego stołu. Jej uniwersalny charakter sprawia, że zawsze jest na nią odpowiednia pora.
Czy wiesz, że?
Rynek produktów bezglutenowych oferuje bogactwo różnorodnych mąk, które możesz wykorzystać w swoich wypiekach. Poza użytymi w przepisie, popularne są również mąka amarantusowa, migdałowa, kokosowa czy z tapioki. Każda z nich nadaje wypiekom nieco inny charakter i właściwości.
Dla urozmaicenia
Bezglutenową szarlotkę możesz wzbogacić rodzynkami, posypując nimi ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Świetnie sprawdzą się również orzechy, suszona żurawina czy skórka pomarańczowa, które dodadzą deserowi nowych wymiarów smakowych.