Składniki:
Pierś z kurczaka
400 gramów
Fix Do potraw chińskich Knorr
1 opakowanie
Ciemne piwo
200 mililitrów
Mąka pszenna
70 gramów
Mąka ziemniaczana
20 gramów
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
1 opakowanie
Czerwona papryka
1 sztuka
Żółta papryka
1 sztuka
Orzeszki nerkowca
100 gramów
Olej rzepakowy
200 mililitrów
Czerwone cebule
2 sztuki
Jajka
2 sztuki
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę 3 centymetry na 3 centymetry, umieść w miseczce, wsyp Naturalną przyprawę do kurczaka Knorr i zamieszaj. Zamarynowane mięso włóż na około 10 minut do lodówki.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj ciasto. Ubij białka jaj na pianę. Wymieszaj obie mąki, potem połącz je z piwem. Na koniec dodaj ubite białka.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni i usmaż w nim kawałki kurczaka zanurzone w cieście.
Krok 4
Na osobnej patelni zrumień pokrojone w kostkę (3 centymetry na 3 centymetry) papryki i cebule, wsyp orzeszki.
Krok 5
Całość zalej Fixem Knorr wymieszanym w proporcjach wskazanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj 3 minuty. Usmażone kawałki kurczaka serwuj na sosie.
Kurczak w cieście piwnym z sosem miodowym
Chrupiący kurczak w złocistym cieście piwnym, oblany aromatycznym sosem miodowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Soczyste kawałki mięsa, otulone delikatnym ciastem, w połączeniu z chrupiącymi orzechami i słodko-pikantnym sosem tworzą harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników orientalnych smaków i nietypowych połączeń kulinarnych. Kurczak w cieście piwnym przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które pokochają chrupiącą panierkę i słodkawy sos. To propozycja dla osób ceniących sobie szybkie, ale efektowne dania, które mimo prostoty przygotowania zachwycają głębią smaku.
Na jaką okazję?
Doskonały wybór na nieformalny obiad rodzinny lub kolację z przyjaciółmi. Sprawdzi się również jako ciepłe danie na większym przyjęciu. Kurczak w cieście piwnym to także świetna propozycja na weekendowy posiłek, gdy mamy nieco więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni, ale nie chcemy spędzić przy garnkach całego dnia.
Czy wiesz, że?
Ciasto piwne to jeden z sekretów idealnie chrupiącej panierki. Dzięki zawartości dwutlenku węgla w piwie, ciasto staje się lekkie i puszyste, a po usmażeniu zachowuje przyjemną chrupkość przez długi czas. Dodatek piany z białek dodatkowo napowietrza ciasto, sprawiając, że panierka jest jeszcze bardziej delikatna.
Dla urozmaicenia
Podaj kurczaka z ugotowanym ryżem z dodatkiem curry, który doskonale komponuje się z miodowym sosem. Możesz również przygotować lekką surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem świeżej kolendry i limonki, która odświeży i zrównoważy słodycz sosu. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu odrobinę chili lub świeżego imbiru.