Składniki:

Mięso wieprzowe i wołowe

1 kilogram

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

Podgardle

200 gramów

Wątróbka drobiowa

200 gramów

Boczek

100 gramów

Jajka

2 sztuki

Włoszczyzna

1 pęczek

Cebula

1 sztuka

Grzyby suszone

2 sztuki

Majeranek

1 łyżeczka

Liść laurowy

2 sztuki

Ziele angielskie

3 ziarna

Pieprz czarny ziarnisty

6 ziaren

Jałowiec

4 sztuki

Bułka tarta

4 łyżki

medium

średnie

90 min.

7 os.

Pasztet domowy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane podgardle przeznaczone na pasztet domowy potnij na drobniejsze części i ugotuj w niewielkiej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę przepłucz, osusz i obsyp mąką, po czym usmaż na patelni z posiekaną w piórka cebulą – przypraw solą, pieprzem i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Warzywa do pasztetu własnego obierz i potnij na drobniejsze części. Opłukane mięso potnij w sporą kostkę. W garnku rozpuść łyżkę smalcu, wsyp warzywa, dorzuć listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na silnym ogniu. Po chwili dołóż osuszone mięso, smaż przez moment.

Krok 3

Zalej wszystko około 700 mililitrami wody, wsyp kostkę Rosół wołowy Knorr, majeranek, suszone grzyby i zagotuj. Zredukuj ogień i gotuj powoli przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Ostudź.

Krok 4

Schłodzone podgardle, wątróbki i mięso z warzywami zmiel w maszynce do mielenia. Zmieloną masę na domowy pasztet umieść w misce, wbij jajka, przypraw solą oraz pieprzem wedle smaku i starannie wymieszaj.

Krok 5

Formę keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przygotowaną masę na pasztet domowy przenieś do formy, wyrównaj i umieść w rozgrzanym piekarniku. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Tradycyjny Pasztet Domowy – Kulinarna Perełka na Każdą Okazję

Aromatyczny, soczysty i pełen smaku – taki właśnie jest nasz tradycyjny pasztet domowy. To prawdziwa perła polskiej kuchni, która łączy w sobie różne rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe, delikatną wątróbkę oraz aromatyczne dodatki. Po upieczeniu zachwyca rumianą, chrupiącą skórką, a w środku pozostaje idealnie zwarty, dzięki czemu doskonale się kroi, ale również łatwo rozsmarowuje na pieczywie.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Przygotowanie domowego pasztetu nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nasz przepis jest dostępny dla każdego – nawet dla osób początkujących w kuchni. Potrzebna będzie jedynie cierpliwość, gdyż proces przygotowania składa się z kilku etapów i zajmuje kilka godzin. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony trud i czas.

Na jaką okazję?

Domowy pasztet to prawdziwy rarytas, który sprawdzi się zarówno na eleganckim stole podczas rodzinnych uroczystości, jak i świąt. Będzie ozdobą imieninowego czy urodzinowego przyjęcia, zbierając pochwały od wszystkich gości. Jednak nie musisz czekać na specjalną okazję – pasztet doskonale sprawdzi się również jako codzienny dodatek do śniadaniowych lub kolacyjnych kanapek.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania idealnego pasztetu potrzebujesz mieszanki mięs – wołowiny i wieprzowiny, które po zmieleniu dają idealną konsystencję. Dla bardziej wyrafinowanego smaku możesz wykorzystać mięso z królika, jelenia lub dzika. O wyjątkowy aromat zadbają przyprawy: pieprz, ziele angielskie, majeranek oraz suszone grzyby, które idealnie komponują się z mięsem. Całość uzupełnia świeża włoszczyzna i cebula.

Dla urozmaicenia

Pasztet domowy można podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakuje na kromce świeżego, chrupiącego chleba z dodatkiem plasterka kiszonego ogórka lub chrzanowego sosu. To prawdziwa kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej! Te wyraziste dodatki podkreślają bogaty smak pasztetu i tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zostaw komentarz