Składniki:

Pierś z kurczaka

400 gramów

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

3 łyżki

Margaryna lub masło

100 gramów

Chleb tostowy ciemny

1 opakowanie

Ser pleśniowy

100 gramów

Zielony groszek mrożony

200 gramów

Tłuszcz roślinny do smażenia

50 mililitrów

medium

średnie

45 min.

4 os.

Kurczak z serową „panierką”

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamarynuj piersi kurczaka posypując je dwoma łyżkami Przyprawy do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2

Zostaw w chłodziarce przez około 30 minut.

Krok 3

Usuń skórkę z chleba tostowego.

Krok 4

Jasną część pieczywa rozdrobnij lub potnij na bardzo drobne kawałki i dodaj margarynę o niezwykle miękkiej konsystencji.

Krok 5

Do odmrożonego zielonego groszku i utartego sera pleśniowego wsyp jedną łyżkę przyprawy Knorr i starannie zamieszaj.

Krok 6

Obsmażaj piersi na patelni po obu stronach. Potem na jedną stronę wyłóż grubą warstwę farszu.

Kurczak z serową panierką – prosty przepis na wyjątkowy obiad

Odkryj nowy wymiar smaku dzięki naszemu przepisowi na kurczaka z serową panierką! To danie łączy w sobie delikatność mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem sera pleśniowego i chrupiącą teksturą panierkową. Piersi z kurczaka zamarynowane w aromatycznej przyprawie Knorr, pokryte warstwą serowo-groszkowego farszu, zapiekane do złotobrązowego koloru – to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących sobie połączenie tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Kurczak z serową panierką przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które zwykle przepadają za potrawami z serem. To również świetna propozycja dla początkujących kucharzy – przygotowanie jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się doskonale jako główne danie niedzielnego obiadu rodzinnego, ale równie dobrze może uświetnić kolację z przyjaciółmi czy romantyczną kolację we dwoje. Dzięki eleganckiemu wyglądowi i wyrazistemu smakowi, kurczak z serową panierką może być także ciekawą propozycją na świąteczny stół lub inne ważne uroczystości.

Czy wiesz, że?

Ser pleśniowy dodany do panierkowego farszu nie tylko wzbogaca smak dania, ale również sprawia, że kurczak pozostaje soczysty podczas pieczenia. Zielony groszek natomiast dostarcza cennych składników odżywczych, a jednocześnie nadaje potrawie świeżości i koloru.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami serów pleśniowych – każdy nada potrawie nieco inny charakter. Spróbuj dodać do farszu suszone pomidory, oliwki lub posiekane orzechy. Jako dodatek, zamiast tradycyjnych ziemniaków, podaj kaszę jaglaną z prażonymi pestkami dyni lub kolorowy ryż z warzywami.

Zostaw komentarz