Składniki:
Piersi z kurczaka
200 gramów
Ketchup Hellmann's Pikantny
2 łyżki
Fix Do potraw chińskich Knorr
1 opakowanie
Makaron jajeczny lub spaghetti
1 opakowanie
Orzeszki ziemne
3 łyżki
Chińska mieszanka mrożonych warzyw
1 opakowanie
Olej roślinny
2 łyżki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotującej się wody z solą wsyp porcję spaghetti lub makaronu jajecznego i gotuj według instrukcji producenta podanych na opakowaniu. Kiedy osiągnie stan al dente, odcedź i odstaw na bok.
Krok 2
Pierś kurczaka oczyść z błonek i potnij w paski. Na głęboką patelnię wlej niewielką ilość oleju, a kiedy się rozgrzeje, smaż mięso regularnie mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy kurczak uzyska złoty kolor, wsyp orzeszki ziemne i dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny. Smaż jeszcze moment. Potem dodaj warzywa oraz makaron.
Krok 3
Ponownie smaż przez moment. Całość zalej kilkoma łyżkami wody i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Ponownie smaż przez moment. Całość zalej kilkoma łyżkami wody i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr.
Smażony makaron po chińsku – kulinarna podróż do Azji
Odkryj niezwykłe smaki Dalekiego Wschodu z naszym przepisem na smażony makaron po chińsku! To danie, w którym al dente ugotowane spaghetti lub makaron jajeczny spotyka się z soczystymi kawałkami złocistego kurczaka, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i orientalną mieszanką warzyw. Całość doprawiona pikantnym Ketchupem Hellmann’s i aromatycznym Fixem Knorr tworzy harmonijną kompozycję, która przeniesie Cię wprost na ulice Pekinu.
Dla kogo?
Smażony makaron po chińsku to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy cenią sobie szybkie i pełne smaku dania. Sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i kolacja dla zapracowanych singli. Dzięki prostocie przygotowania i intensywnym smakom, zadowoli nawet najbardziej wymagających domowych kucharzy.
Na jaką okazję?
To danie doskonale sprawdzi się na nieformalny obiad z przyjaciółmi, szybką kolację w środku tygodnia czy nawet jako element większego azjatyckiego menu podczas tematycznej imprezy. Jego egzotyczny charakter urozmaici codzienne menu, wprowadzając odrobinę orientalnej przygody na Twój stół.
Czy wiesz, że?
Smażony makaron ma fascynującą historię sięgającą czasów dynastii Han w Chinach. Według legendy, powstał przez przypadek, gdy zapomniany garnek z makaronem wysechł, a następnie został podsmażony, co nadało mu niepowtarzalną chrupkość i smak. W tradycyjnej mieszance chińskiej znajdziesz chrupiące kiełki fasoli Mung o smaku przypominającym młody groszek, słodki groch cukrowy oraz delikatne w smaku grzyby Mun.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z dodatkami! Możesz wzbogacić danie o krewetki, tofu lub wołowinę. Dodaj więcej pikanterii używając sosu sriracha lub pasty chili. Dla wegetarian, zastąp kurczaka podsmażonymi kostkami tofu lub większą ilością orzechów.