Spis treści:
Warunki temperaturowe przechowywania półproduktów
Możliwość przygotowania konkretnego dania często zależy od pory dojrzewania warzyw i owoców.
Wraz z rozwojem procesu technologicznego przygotowania i przechowywania produktów spożywczych przedsiębiorstwa odeszły od metody solenia, suszenia, puszkowania i chłodzenia produktów do stosowania głębokiego mrożenia.
Naukowcy wielokrotnie potwierdzali, że żywność, która została zamrożona, zachowała więcej swoich zdrowych właściwości i smakowe niż żywność marynowana lub konserwowana.
Coraz częściej przemysł spożywczy zaczyna wykorzystywać półprodukty, które są zamrażane szokowo w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia.
Odmiany półproduktów
Półprodukty to produkty spożywcze, które zostały poddane pewnej formie przetwarzania i często nie mogą być spożywane w tej formie.
Aby półprodukt nadawał się do spożycia, należy go najpierw ugotować, usmażyć lub upiec w piekarniku.
W przemyśle spożywczym dania gotowe są zwykle podzielone na kilka rodzajów.
W ten sposób można wyróżnić główne :
Półprodukty kulinarne to półprodukty wykonane z mięsa lub ryb: schłodzone kebaby, kotlety, tusze, filety i steki, do przygotowania których konieczne jest wykonanie następujących czynności.
Mrożone dania gotowe można znaleźć w witrynach chłodniczych każdego sklepu lub supermarketu; różnorodne naleśniki, pizze, kotlety, owoce i warzywa zostały specjalnie przetworzone i zamrożone szokowo, teraz pozostaje tylko je usmażyć lub upiec;
Półprodukty gotowe do spożycia są definiowane przez samych klientów jako już przygotowane sałatki i dania mięsne których sklepy są praktycznie pełne; dania tego typu można spożywać bez podgrzewania lub przy minimalnym wysiłku, aby nadać tego typu żywności apetyczny wygląd.
Półprodukty mogą być przygotowywane z następujących składników:
- chłodzone mięso: jagnięcina, kurczak, wieprzowina i wołowina ;
- mrożone ryby: całe przetworzone tusze, specjały rybne dla smakoszy i oczywiście różnorodne filety;
- mrożone ciasta różnego rodzaju (drożdżowe, twarogowe itp.) oraz produkty z ciasta.
- produkty z ciasta, takie jak pierogi, knedle, naleśniki i pizze;
- owoce i warzywa, jagody i grzyby.
Dla każdego rodzaju i odmiany półproduktów należy stosować określone tryby temperaturowe.
Zasady przechowywania półproduktów
W asortymencie przemysłowych urządzeń chłodniczych można znaleźć różne urządzenia do szaf chłodniczych, warsztatów i komór, za pomocą których można przechowywać różne półprodukty.
Nie jest tajemnicą, że produkty tego typu wymagają specjalnych warunków przechowywania i realizacji. Sprzęt chłodniczy musi być niezawodny, ponieważ awarie w jego działaniu mogą prowadzić do psucia się produktów, a wielokrotne zamrażanie doprowadzi do utraty smaku.
Temperatura przechowywania ma bezpośredni wpływ na okres przydatności do spożycia.
Na przykład półprodukty z ryb i mięsa w temperaturach poniżej -18 ° C mogą być przechowywane przez około rok, w temperaturach od -12 ° C do -15 ° C nie dłużej niż osiem miesięcy dla mięsa i cztery — dla ryb.
ryby. Gotowe pakowane produkty spożywcze najlepiej przechowywać w zamrażarkach w temperaturze -18°C lub niższej. Okres przechowywania zamrożonych półproduktów.
Okres przechowywania mrożonych półproduktów zależy wyłącznie od temperatury — im niższa temperatura, tym dłużej produkty te będą przechowywane.
Schłodzone półprodukty mięsne powinny być przechowywane w komorze o temperaturze otoczenia do +6°C, ryby – 0°C, ale okres realizacji tych produktów jest bardzo krótki — tylko 6-12 godzin.